Cazinoul Constanța va fi restaurat cu 112 milioane de lei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lucrările vor dura 30 de luni Cazinoul Constanța va fi restaurat cu 112 milioane de lei
Politică 08 Mai 2019 / 16:59 1736 accesări 1 comentariu
Guvernul a deblocat, în ședința de miercuri, 8 mai, lucrările de restaurare și reabilitare a Cazinoului Constanța

Guvernul a deblocat, în ședința de miercuri, 8 mai, lucrările de restaurare și reabilitare a Cazinoului Constanța

Ajuns în paragină, după ani buni de proiecte blocate, abandonate sau complet dezinteresate, simbolul Constanței, Cazinoul, singurul obiectiv turistic decent care mai poate să apară pe vederile poștale, a primit - în sfârșit! - o veste bună. Guvernul a deblocat lucrările de restaurare / reabilitare și, peste 30 de luni, după investiții estimate la 112 milioane lei, Cazinoul va redeveni un centru cultural și de divertisment de anvergură internațională, cu o sală multifuncțională de 200 de locuri și o sală de festivități de 150 locuri, păstrându-și, bineînțeles, întregul farmec Art Nouveau. Să sperăm doar că lucrarea nu va rămâne la stadiul de promisiune-n an electoral.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că în cadrul şedinţei de Guvern au fost deblocate lucrările de consolidare şi restaurare a Cazinoului din Constanţa, investiţia fiind estimată la 112 milioane lei.

„Este o decizie importantă cu privire la consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa, clădire emblematică pentru zona litoralului românesc, pentru România. Deblocăm lucrările pentru unul dintre cele mai importante obiective turistice din România, un proiect de investiţii estimat la 112 milioane lei. Proiectul a fost abandonat ani de zile şi am convingerea că acest obiectiv important va redeveni un centru cultural şi de divertisment de anvergură internaţională“, a declarat premierul Dăncilă.

Durata estimativă pentru realizarea proiectului este de 30 luni (trei luni etapa de proiectare și 27 de luni cea de execuție). Lucrările vor fi realizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), iar valoarea totală estimată a investiţiei este de 111.553.449,35 lei (cu TVA). În vederea punerii în siguranță a obiectivului de investiţii se propune realizarea lucrărilor de consolidare și restaurare (clădire S+P+1E+M, pod parțial și rampă de acces către subsol) și a celor exterioare (reabilitare platformă terasă, rețele utilități, zid de apărare și balustradă). Faţă de documentația avizată iniţial, în 2015, principalele modicări vizează reconfigurarea funcțională și adaptarea spațiilor interioare și exterioare la noile funcțiuni propuse prin tema de proiectare, reprezentative pentru viața social-culturală a Constanței și pentru un monument de categorie A cu valoare arhitecturală și istorică excepțională; adaptarea proiectelor de arhitectură, structură și instalații la noile funcțiuni propuse, ținând cont de actualizarea expertizelor și studiile la această fază de proiectare; revizuirea documentațiilor de arhitectură și componente artistice (pictură murală, stucco-marmură, stucatură policromă, metal şi vitralii) pentru tratarea corespunzătoare a degradărilor survenite în perioada 2014 - 2018; actualizarea normativelor de proiectare și a legislației în domeniu.

„În urma realizării lucrărilor de consolidare și restaurare, Cazinoul va fi redat circuitului public și, astfel, va fi pusă în valoare cea mai importantă clădire publică realizată în stil Art Nouveau, cu o remarcabilă unitate stilistică a tuturor elementelor - volume, fațade, raportul plin-gol, decorație interioară și exterioară. În această manieră, Cazinoul va putea redeveni un centru cultural și de divertisment de anvergură internațională, care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziții, beneficiind de o sală multifuncțională de 200 de locuri și de o sală de festivități cu o capacitate de 150 de locuri“, se arată în comunicatul Guvernului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2176 secunde