CCR arată că Iohannis a încălcat repetat Constituția. Explicațiile Curții

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Motivare CCR arată că Iohannis a încălcat repetat Constituția. Explicațiile Curții
Politică, Justiție 02 Octombrie 2019 / 19:20 1948 accesări 2 comentarii
CCR: Curtea constată că preşedintele României a încălcat dispoziţiile constituţionale, refuzând să dea curs propunerii de revocare formulate de premier, faţă de care preşedintele nu are un drept de opţiune sau apreciere

CCR: Curtea constată că preşedintele României a încălcat dispoziţiile constituţionale, refuzând să dea curs propunerii de revocare formulate de premier, faţă de care preşedintele nu are un drept de opţiune sau apreciere

Preşedintele României avea şi are obligaţia constituţională şi legală să emită cele două decrete de revocare la propunerea prim-ministrului, precizează Curtea Constituţională în motivarea deciziei prin care a constatat existenţa unui conflict juridic între Guvern şi şeful statului.

Pe 18 septembrie, CCR a stabilit că există conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis pe tema refuzului şefului statului de revocare din funcţie a unor miniştri şi de desemnare a interimarilor.

"În concluzie, referitor la cele două propuneri de revocare înaintate de primul-ministru în data de 26 august 2019, Curtea constată că preşedintele României avea şi are obligaţia constituţională şi legală să emită cele două decrete de revocare la propunerea primului-ministru. În lipsa unei atare acţiuni până în prezent, Curtea reţine că a existat şi există, în continuare, un conflict juridic de natură constituţională, generat de refuzul preşedintelui de a emite respectivele decrete de revocare", precizează judecătorii constituţionali în motivare.

De asemenea, Curtea a reţinut în motivare că revocarea reprezintă un mijloc legal pus la dispoziţia premierului pentru vacantarea unei funcţii din structura Guvernului, o măsură pe care prim-ministrul o propune preşedintelui României exclusiv în sensul respectării formalismului şi principiului simetriei ce guvernează regimul actelor juridice de numire în funcţii publice şi faţă de care, fără a avea un drept propriu de apreciere, preşedintele trebuie să se conformeze într-un termen legal de 15 zile de la data propunerii primului-ministru.

Mai mult, CCR precizează că preşedintele României nu a emis, nici până în prezent, decretele de vacantare a funcţiilor în urma propunerilor de revocare din funcţie înaintate de prim-ministru în data de 26 august 2019, deşi termenul legal de 15 zile a expirat.

"Raportând cele mai sus arătate la circumstanţele specifice prezentei cauze, Curtea constată că preşedintele României a încălcat dispoziţiile constituţionale ale art. 1 alin. (5) privind respectarea legilor, cu referire la normele incidente din Codul administrativ, (...) precum şi ale art. 147 alin. (4) din Constituţie, în considerarea jurisprudenţei în materie a Curţii Constituţionale, refuzând să dea curs propunerii de revocare formulată de primul-ministru, propunere faţă de care, (...) preşedintele nu are un drept de opţiune", se menţionează în motivare.

Loading...

2 comentarii

NIKU KURU săpun duru 19:45:14 / 02 Octombrie 2019
Moții MATI

CCR...!!?.. ȘI ce pățește WC JOHANIS dacă a ÎNCĂLCAT LEGEA !?...Că NIKU KURU tot nu înțelege SEPARAREA PUTERILOR ÎN STAT este condiția maximă pe care o dă un STAT cu o democrație autentică .La noi PDL PNL CIUMA ROȘIE este stat paralel .El WC JOHANIS are JUSTIȚIA in mână .. JUSTIȚIA BASHITA ce-a care a creat o PETROV si mama omida makovei .Un stat paralel TICĂLOȘIT care are în centru preșul ROMÂNIEI ...pe WC JOHANIS...Așa că se pisa cu boltă WC JOHANIS pe deciziile CCR care îl condamna . Într-o țară normală WC JOHANIS era suspendat SI apoi demis prin referendum încă din ...2015 când a recunoscut că : TREBUIA SA MOARĂ ȚINERII NEVINOVAȚI CA ..EU WC JOHANIS SA AM GUVERNUL MEU .. GUVERNUL ZERO ..Pt țară nu ai pentru BUZUNARELE mafiei PDL PNL CIUMA ROȘIE care numai într-un an au fraudat bugetul statului cu miliarde de euro BANII care se aflau în visteria statului când GUVERNUL criminal al lui CIOLOS SI WC JOHANIS l-au preluat de la PSD ,.. Tot ce au agonisit guvernul PONTA a fost furat de GUVERNUL cioros .. PSD ȘI ALDE preluând in 2016 o economie lăsată în paragină că după război de o guvernare Toxică coruptă care se pregătește.......Sa vina iarăși la GUVERNRE !!!!!.. .

Răspunde | Raportează | | |-11
Cornel 20:47:02 / 05 Octombrie 2019
Domnul Presedinte , va plati scump ...

... va plati cu varf si indesat , mai ales la Judecata de Apoi , cand i se vor calcula eresurile , esecurile , succesurile , plusurile , dar mai ales minusurile , mandatului prim , apoi secund , de presedinte , de primar , de sef de partid , de profesor de fizica , de inspector scolar , de proprietar de case , de biciclete , de schiuri , de pixuri si stilouri ... CCR-ul va face socoteli , va numara inconsecventele prezidentiale , va da in continuare decizii interesante , va critica profund si nepartinic , va oferi solutii eficiente , va indemna la buna guvernare si respectare a Constitutiei perene , apoi va certa norii , ploaia , vanturile , pe mamaia , pe tataia , pe Aglaia , harmalaia si parnaia ...

Răspunde | Raportează | | |+18

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2154 secunde