CCR dezbat legea privind școlile doctorale și plagiatul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CCR dezbat legea privind școlile doctorale și plagiatul

Educație 26 Octombrie 2016 / 10:25 680 accesări

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) dezbat miercuri legea privind școlile doctorale și plagiatul, atacată de Guvern și de PNL, care invocă încălcarea principiului bicameralismului și nerespectarea procedurii legislative de către Parlament.

Pe 13 octombrie, Guvernul a contestat la Curtea Constituţională legea privind şcolile doctorale şi plagiatul, în forma adoptată de Senat, după ce liberalii anunțaseră că au depus şi ei o contestaţie la aceeaşi lege, votată însă de unii senatori PNL.

În sesizarea depusă la CCR, Guvernul semnalează încălcarea principiului bicameralismului, fiindcă cererea de reexaminare a legii care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor a fost adoptată de Senat fără un vot prealabil în Camera Deputaților.

Executivul mai precizează în sesizarea către CCR că, prin adoptarea respectivei legi, a fost încălcat articolul 1, alin. 5 din Constituție, care prevede că ”în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”. ”Prin prisma acestei reguli constituţionale se desprinde interpretarea potrivit căreia activitatea de legiferare se realizează în limitele şi în concordanţă cu Legea fundamentală dar aceasta trebuie să se facă în condiţii de calitate a legislaţiei. Pentru ca legea să fie respectată, aceasta trebuie cunoscută şi înţeleasă de subiecţii de drept, iar pentru a fi înţeleasă, trebuie să fie suficient de precisă, şi previzibilă, în scopul de a oferi securitate juridică destinatarilor săi”, mai argumentează Guvernul.

Liberalii au adus și ei argumente similare în fața Curții Constituționale. În primul rând ei invocă jurisprudența CCR, conform căreia o lege trebuie supusă votului final în fiecare cameră a Parlamentului, nu doar într-una din camere, așa cum s-a întâmplat în cazul de față.

Un al doilea motiv de neconstituționalitate subliniat de PNL este încălcarea principiului bicameralismului, rezultat tot din jurispridența CCR, care în deciziile sale a statuat că în ”camera decizională nu poate fi modificat substanţial obiectul de reglementare a iniţiativei legislative” pentru a nu fi ”deturnat de la finalitatea sa”. ”Analiza amendamentelor depuse la Senat evidențiază faptul că reglementarea a căpătat alt conținut juridic față de cel rezultat din dezbaterea primei camere sesizate. Au fost introduse 18 amendamente noi care nu au fost înregistrate și discutate în Camera Deputatilor și care modifică competența, în tot sau in parte, unor instituții din domeniul educației naționale (ARACIS, CNATDCU) diminuându-le capacitatea decizională”, se arată în sesizarea PNL.

Votul dat în Senat asupra legii privind școlile doctorale și plagiatul a fost dur criticat atât de președintele Iohannis, cât și de prim-ministrul Dacian Cioloș, iar șeful CNATDCU și-a dat demisia din funcție.

Într-o postare pe pagina de Facebook, Klaus Iohannis a atras atenția că decizia Senatului ”riscă să afecteze verificarea imparțială a acuzațiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese în ultimii ani” și a semnalat ”graba suspectă” cu care s-a acționat ”pentru modificarea Legii educaȚiei, fără o discuție pe fond, într-un moment în care toată lumea așteaptă integritate și performanță".

”Regret decizia pe care a luat-o Parlamentul în privinţa modului în care se tratează plagiatele. Ştiţi că am luat nişte măsuri prin OUG în urmă cu ceva vreme tocmai pentru a crea un cadru clar, profesional, obiectiv de tratare a acestor cazuri de plagiat. Consider că ar trebui făcută o legătură între autonomia universitară şi dreptul şi obligaţia universităţilor de a decide asupra plagiatelor şi acreditarea pe care trebuie să o aibă sau reacreditarea, tocmai pentru a ne asigura că această autonomie universitară este asigurată într-un cadru clar, cu responsabilitate şi că există în toate universităţile care au dreptul de a conduce şi de a elabora lucrări de doctorat, că există calitatea profesională ştiinţifică pentru a face acest lucru şi stabilirea acestor lucruri se face şi prin această reacreditare”, a fost reacția prim-ministrului Dacian Cioloş.

Senatul a respins cererea preşedintelui de reexaminare a legii care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor, cu 90 de voturi ''pentru'', în timp ce ''împotrivă'' au votat doar 12 aleşi, iar şase s-au abţinut. În cererea de reexaminare, Iohannis subliniase că proiectul de lege nu clarifică situaţia tezelor de doctorat aflate în prezent spre analiză la CNATDCU şi nici pe cea a situaţiilor de plagiat.



12