CCR dezbate iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” de revizuire a Constituţiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CCR dezbate iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” de revizuire a Constituţiei

Justiție 26 Martie 2019 / 05:01 1939 accesări
Semnăturile strânse pentru inițiativa USR

Semnăturile strânse pentru inițiativa USR "Fără Penali în funcţii publice" nu se află doar sub lupa CCR, ele fiind verificate și de către procurorii Parchetului General, din cauza faptului că 500.000 din totalul de 780.000 sunt suspectate ca fiind false

CCR dezbate iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” de revizuire a Constituţiei

Judecătorii CCR vor verifica şi dacă iniţiativa cetăţenească a USR îndeplineşte condiţiile tehnice, respectiv numărul de semnături.

Pe 21 septembrie 2018, USR a depus la Parlament a doua tranşă de semnături pentru iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”, peste 780.000, îndeplinind astfel condiţiile impuse de lege pentru declanşarea referendumului, respectiv 500.000 de semnături din 21 de judeţe.

Iniţiativa Fără Penali în funcţii publice propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Legat de această iniţiativă a USR deputatul PSD Cătălin Rădulescu a explicat, la începutul lunii februarie, că a fost depusă plângere la Parchetul General împotriva iniţiativei „Fără penali în funcţii publice”, deoarece peste 500.000 de semnături au fost descoperitede către Secretariatul General al Parlamentului ca fiind falsificate de USR.

„În urma probelor evidente şi în urma verificărilor făcute de Secretariatul General al Parlamentului timp de trei - patru luni, deci o muncă efectivă, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a fost sesizat vizavi de aceste aspecte care au natură penală. Ceea ce am făcut noi în Biroul permanent a fost ca să cerem reprezentantului USR din Biroul permanent să facă ceea ce cer ei de vreo doi ani de zile, şi anume să accepte ca aceste liste să fie verificate de Parchetul General în urma unei plângeri penale şi, dacă Parchetul General şi procurorii vor decide că nu sunt probe care să ateste că au fost falsificate semnăturile, atunci este foarte bine, dar dacă procurorii vor constata acest lucru, va fi foarte grav”, anunța Rădulescu la vremea respectivă. Reprezentantul USR nu a mai fost de acord şi a cerut că listele să fie trimise doar către CCR și nu și către Parchetul General. Prin vot s-a decis însă ca listele să fie trimise atât către CCR, cât şi către Parchetul General în urma plângerii penale depuse în numele Biroului permanent, urmând ca procurorii să decidă”, spunea Rădulescu, după încheierea şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, subliniind că peste 500.000 de semnături au fost descoperite ca fiind false.



Ştiri recomandate

12