CCR discută sesizările depuse de Guvern şi de PNL la OUG privind plagiatul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CCR discută sesizările depuse de Guvern şi de PNL la OUG privind plagiatul

Justiție 26 Octombrie 2016 / 09:14 519 accesări

Curtea Constituţională dezbate miercuri două sesizări privind OUG pe tema doctoratelor şi a plagiatelor, una depusă de Guvern, iar alta de parlamentarii PNL, în care sunt ridicate probleme de constituţionalitate cu privire la modul în care legea a fost adoptată în Parlament, precum şi de prevederile modificate de Legislativ faţă de forma Executivului.

Contestaţiile au fost depuse în luna octombrie, după adoptarea legii de către Parlament. Textul OUG a fost modificat de parlamentari în două rânduri: o dată după ce Ordonanţa a ajuns în Parlament, iar a doua oară după ce preşedintele Klaus Iohannis a retrimis-o spre reexaminare celor două Camere.

Liberalii au anunţat că sesizarea lor ţine de nerespectarea regulamentului la adoptarea în plen a OUG, a precizat în octombrie liderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu.

Senatorii au respins, în octombrie, cu 90 de voturi ”pentru”, 12 voturi ”împotrivă” şi şase abţineri, cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul, fiind menţinute modificările comisiei de învăţământ, prin care acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei, CNATDCU rămânând o instanţă de recurs.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că decizia Senatului "riscă să afecteze" verificarea imparţială a acuzaţiilor în aceste cazuri şi consideră că graba senatorilor de a opera modificări, fără dezbateri, este "suspectă".

"În cazurile în care există indiciile unor plagiate, avem nevoie de verdicte clare, realizate după criterii transparente. Decizia de astăzi a Senatului riscă să afecteze verificarea imparţială a acuzaţiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese în ultimii ani. Este cel puţin suspectă graba cu care s-a acţionat pentru modificarea Legii educaţiei, fără o discuţie pe fond, într-un moment în care toată lumea aşteaptă integritate şi performanţă", a scris preşedintele, într-un mesaj pe Facebook.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, tot după votul din Senat, că regretă decizia pe care a luat-o Parlamentul în privinţa modului în care se tratează plagiatele, dar şi demisia lui Viorel Barbu de la conducerea CNATDCU, despre care a afirmat că este un profesionist care şi-a dovedit verticalitatea, neutralitatea şi profesionalismul în modul în care a condus această instituţie, afirmând că va face tot ceea ce este posibil pentru ca mediul universitar să fie ferit de imaginea plagiatului şi a imposturii în cercetare.

Forma adoptată iniţial de Parlament a fost criticată de preşedintele Klaus Iohannis, care a retrimis proiectul la reexaminare.

Plenul Senatului a adoptat, pe 9 mai, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul, care a fost modificat în comisia de învăţământ şi care prevede, în varianta nouă, că acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei, aşa cum era prevăzut în Ordonanţa dată de Executiv.

Cererea de reexaminare nu a fost adoptată în Camera Deputaţilor din cauza lipsei cvorumului, mergând la amendare la Senat.12
Pagina a fost generata in 0.1393 secunde