CCR i-a dat în cap lui Iohannis! „Nu există conflict între președinte și premier”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sesizare respinsă CCR i-a dat în cap lui Iohannis! „Nu există conflict între președinte și premier”
Politică 12 Septembrie 2018 / 16:31 382 accesări 3 comentarii

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins sesizarea formulată de preşedintele Klaus Iohannis privitoare la existenţa unui conflict juridic între premier şi șeful statului. Sesizarea a fost depusă după ce premierul Viorica Dăncilă şi-a delegat atribuţiile în perioada 6-13 august.

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins sesizarea formulată de preşedintele Klaus Iohannis privitoare la existenţa unui conflict juridic între premier şi șeful statului. Sesizarea a fost depusă după ce premierul Viorica Dăncilă şi-a delegat atribuţiile în perioada 6-13 august. De asemenea, potrivit unor surse citate de Mediafax, şapte judecători au votat pentru respingerea existenţei conflictului de natură constituţională între Preşedinţie şi Guvern, iar doi au votat pentru admiterea conflictului. În prealabil, în şedinţa publică a Curţii de miercuri, reprezentanţi ai celor două instituţii au susţinut punctele de vedere în legătură cu acest subiect. Astfel, punctul de vedere al Preşedinţie a fost prezentat de Mihaela Ciochină, consilierul prezidenţial pe Departamentul Legislativ, iar cel al Guvernului a fost expus de către secretarul de stat din cadrul Ministerului Justiţiei, Mariana Moţ. Ulterior, judecătorii s-au retras în şedinţa secretă pentru deliberări.

DE UNDE A PORNIT TOTUL

Scandalul dintre președinte și premier a izbucnit în momentul în care premierul Viorica Dăncilă şi-a delegat atribuţiile de conducere operativă a Executivului viceprim-ministrului Paul Stănescu, în perioada 6-13 august. După ce decizia a apărut în Monitorul Oficial, preşedintele Klaus Iohannis a sesizat CCR în legătură cu un conflict juridic între premier şi preşedinte, şeful statului considerând că prim-ministrul trebuie să îşi exercite în permanenţă funcţia sau să anunţe delegarea. „Prin omisiunea Prim-ministrului României de a aduce la cunoştinţa Preşedintelui României imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile în perioada 6-13 august 2018 şi acţiunea acestuia de a desemna un alt membru al Guvernului să exercite, cu caracter temporar, atribuţiile de prim-ministru prin emiterea unui act (Decizia nr. 247/2018) cu depăşirea competenţelor stabilite de Legea fundamentală, s-a ivit un conflict juridic de natură constituţională între cele două autorităţi, pentru motivele expuse în cele ce urmează. Procedând în acest mod, Prim-ministrul României se situează în afara cadrului constituţional prevăzut de art. 107 alin. (3) din Constituţie. Totodată, prin această conduită, prim-ministrul a încălcat şi prevederile art. 1 alin. (5) din Legea fundamentală în componenta sa referitoare la supremaţia Constituţiei, precum şi principiul colaborării loiale, astfel cum a fost dezvoltat în jurisprudenţa Curţii Constituţionale”, se mai arată în sesizarea la CCR.

Loading...

3 comentarii

Titul corect...ia dat la MUIE 20:00:49 / 12 Septembrie 2018
PDL PNL CIUMA NEAGRĂ

Partidul plângăcioșilor...Ei care fac cele mai grave încălcării ale constituției ale drepturilor românilor... Protocolaealele ...Ele vor da la MUIE PDL PNL CIUMA NEAGRĂ și simpatizanților acestui partid de PENALI.

PDL PNL CIUMA NEAGRĂ 20:05:09 / 12 Septembrie 2018
Un partid toxic pentru democrație

Un partid care nu respectă drepturile omului ..Un partid a cărui slogan electoral e... Austeritatea...Alt derbedu al acestui partid ticăloșit a făcut plângere penală împotriva primului ministru pt înaltă trădare... In urma unei vizite de stat în Israel... ȘI Și iar au luat la MUIE PDL iști...Da cum ? Plângerea abuzivă nu se pedepsește ?..

Pansesluta 11:30:51 / 13 Septembrie 2018
Ba da ce mecla are .

De ce oare ?.. Dacă avea guvernul său (MEU )..Era numai zâmbet...Un om bolnav după a avere după case...De are familie .....Mare .. Mulți copiii .

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1961 secunde