Ce acte sunt necesare și unde închei o poliţă RCA. Cum procedezi în caz de accident

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Schimbări RCA 2019

Ce acte sunt necesare și unde închei o poliţă RCA. Cum procedezi în caz de accident

Social 21 Ianuarie 2019 / 15:50 7150 accesări

Polița RCA sau Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto este metodă de protecție prin care sunt despăgubiți terții prejudiciati în urmă unui accident auto, fie că este vorba de daune la autovehicule, vătămări corporale, decese sau pagube aduse proprietăților. Polița RCA are ca scop protejarea celui păgubit prin despăgubiri pentru daunele suferite. Trebuie să știți că RCA nu vă protejează autovehiculul și nu vă dă dreptul la despăgubiri dacă ați fost vinovat de producerea accidentului. Pe de altă parte, asigurătorii RCA vor fi obligați să efectueze constatarea daunelor suferite de terții păgubiți în accidente de vehicule în cel mult 5 zile lucrătoare de la momentul când aceștia primesc notificarea de la persoană păgubita, conform unei modificări recente adusă Normei RCA de către ASF. "La art. 39 se introduce o nouă prevedere, potrivit căreia asiguratorul are obligația de a efectuă constatarea pagubelor în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la notificarea asiguratorului de către persoană păgubita", a anunțat ASF.

CUM ȘI UNDE ÎNCHEI O POLIȚĂ RCA ÎN 2019

Pentru a le oferi șoferilor informații complete despre un contract RCA, ASF Romania a întocmit ghidul RCA, unde cei interesați pot afla ce trebuie să facă dacă doresc să beneficieze de asiguarre RCA, cum procedează în caz de accident și ce probleme eventuale ar putea întâmpina în acest proces. Trebuie să știți că asigurarea RCA poate fi încheiată cu oricare dintre societățile de asigurare autorizate de A.S.F. în acest sens, iar lista o găsiți mai jos, conformf, asfromania.ro.

VALABILITATE

Conform datelor oferite de ASF, asigurarea obligatorie RCA este valabilă pe: teritoriul României; teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene şi cele aparţinând Spaţiului Economic European; teritoriul statelor care leagă direct două ţări membre ale Uniunii Europene în care nu există birou naţional. Asigurătorii pot extinde valabilitatea teritorială a poliţei, iar țările în care asigurarea este valabilă sunt precizate în poliţă.

ACTE NECESARE PENTRU A ÎNCHEIA UN CONTRACT

Contractul RCA se poate încheia la orice asigurat sau broker de asigurare autorizat, document ce va face dovada plății primei de asigurare și durata de valabilitate. La alegere, o poliță RCA se poate încheia pe șase luni sau pe un an. Pentru vehiculele care se înmatriculează sau se înregistrează provizoriu, poliță se poate încheia pe perioadă de valabilitate a autorizației provizorii de circulație, dar nu mai mult de 60 de zile. Pentru vehicule înmatriculate/înregistrate în alte state, pentru care se solicita asigurarea în vederea înmatriculării sau înregistrării poliță se poate încheia pe perioade de câte o luna, nu mai mult de 3 luni. Pentru persoanele care nu dețin o asigurare obligatorie RCA care este valabilă la momentul încheierii asigurării, răspunderea asiguratorului începe din ziua următoare celei în care s-a încheiat documentul de asigurare, iar în cazul persoanelor care reînnoiesc asigurarea anterioară, răspunderea asiguratorului RCA va începe la data eliberării documentului de asigurare, nu înainte de data intrării în vigoare. Asigurarea își pierde valabilitatea și în cazul vânzării sau radierii autoturismului.

Acte necesare: Nume/Denumire asigurat (proprietar), CUI sau CNP proprietar; nume/Denumire asigurat (utilizator), CUI sau CNP utilizator; adresă asigurat/Utilizator; nr. Telefon; fel, tip, marcă, model vehicul; nr înmatriculare/înregistrare; nr identificare -serie CIV/nr inventar; capacitate cilindrică/putere; nr locuri/masă totală maximă autorizată. Actele necesare pentru încheierea poliței sunt Buletinul sau Cartea de identitate și talonul autovehiculului.12