Ce aduce clopoțelul după 3 săptămâni de vacanță

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Reîncepe școala!

Ce aduce clopoțelul după 3 săptămâni de vacanță

Educație 15 Ianuarie 2018 / 08:30 1953 accesări

Elevii se întorc în bănci după trei săptămâni de vacanță, iar la începutul lui februarie vor intra în vacanța intersemestrială. Toți vor fi întâmpinați de reguli noi de comportament școlar: fără telefoane în timpul cursurilor, uniforma nu va mai fi impusă, sancționarea refuzului serviciului pe școală nu mai este valabilă. Mai mult, există posibilitatea servirii unei mese calde în locul defunctului program „Laptele și cornul“.

Revenirea la școală va însemna pentru elevii din clasele terminale o pregătire mai intensă pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională, iar pentru toți noi reguli de respectat în unitățile de învățământ.

Elevii şi preșcolarii se întorc la cursuri luni, 15 ianuarie, după vacanţa de iarnă care a început în 23 decembrie. Ei vor intra din nou în vacanţă, pentru o săptămână, la începutul lunii februarie. Cu toții vor fi întâmpinați de noi schimbări în regulamentul școlar, dar și în calendarul examenelor naționale. Probele orale pentru prima sesiune a Bacalaureatului vor avea loc în luna februarie, iar examenele scrise încep în 25 iunie, conform calendarului anunţat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Înscrierile pentru susţinerea examenului în prima sesiune se fac în săptămâna 29 ianuarie - 2 februarie. Prima sesiune a examenului naţional de Bacalaureat 2018 începe luni, 12 februarie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Proba va continua în data de 13 februarie şi va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (14 - 15 februarie). În zilele de 16, 19 şi 20 februarie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în perioada 21-22 februarie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C).

Programul naţional „Şcoala altfel“, cu durata de cinci zile consecutive lucrătoare, poate fi derulat până în 31 mai, pe baza unei planificări care rămâne la decizia şcolilor. Desfăşurarea programului „Şcoala altfel“ nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale.

Drepturi și obligații

Regulamentul şcolar se schimbă și el după vacanța de iarnă. Astfel, elevii nu vor mai avea acces la telefoanele mobile pe durata cursurilor. În plus, aparatele trebuie depozitate în locuri special amenajate şi setate pe modul silenţios, astfel încât să nu deranjeze ora. Efectuarea serviciului pe școală de către elevi, folosirea notelor ca mijloc de coerciție și sancționarea elevilor care nu poartă uniforma unității vor fi interzise de-acum încolo. De asemenea, fumatul este strict interzis în şcoli, frauda la evaluări se sancţionează cu nota 1 sau „insuficient“, este interzisă orice strângere de fonduri, iar părinţii sau tutorii care nu asigură şcolarizarea elevilor riscă amenzi de până la 1.000 de lei.

În plus, ministrul Educației, Liviu Pop, a anunțat că programul „Masă caldă“ va ajunge în următorii trei ani la aproximativ 700.000 de elevi. De asemenea, acesta a subliniat că ar fi ideal ca elevii să plece acasă fără ghiozdan și fără teme, spunând că „încet spre zona aceasta ne îndreptăm“. Ministrul nu a menționat, însă, un interval concret în care vor fi realizate și aceste două schimbări. Totuși, programul se desfășoară, deocamdată, în doar 50 de școli, așa cum arată datele de la începutul lunii decembrie 2017.



12