Ce amenzi riscă angajatorii ce nu respectă MINIVACANŢELE de Rusalii şi 1 Iunie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce amenzi riscă angajatorii ce nu respectă MINIVACANŢELE de Rusalii şi 1 Iunie

Social 25 Mai 2018 / 20:36 1916 accesări

Prima şi a doua zi de Rusalii precum și ziua de 1 iunie sunt decretate prin lege ca zile libere nelucrătoare.

În cazul în care agenţii economici nu se conformează acestor dispoziţii imperative sunt pasibili de amendă contravenţională de până la 10.000 de lei. Excepţie de la această regulă fac acele unităţi a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Codul Muncii reglementează, în mod expres, faptul că salariaţilor care lucrează în unităţile sanitare şi de alimentaţie publică, precum şi în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Excepţia de la cele menționate mai-sus este stabilită de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie in anul 2015 şi constă în aceea că fapta angajatorului de a desfăşura activităţi de comercializare cu amănuntul a produselor nealimentare în punctele de lucru din centrele comerciale, în zilele de sărbători legale NU întruneşte elementele constitutive ale contravenţiei, atunci când angajatorul şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute in Codul Muncii.12
Pagina a fost generata in 0.1887 secunde