CE aprobă subvenții agricole în avans, în plin scandal al pestei porcine

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CE aprobă subvenții agricole în avans, în plin scandal al pestei porcine

Externe 03 Septembrie 2018 / 07:11 1770 accesări

Comisia Europeană a luat una din deciziile mult așteptate de fermierii români. Comisia Europeană pregătește măsuri de aprobare a plății în avans a subvențiilor agricole pe suprafață, astfel că fermierii afectați de secetă vor putea să primească în octombrie 70%-85% din plată (în loc de 50%), iar în decembrie restul de bani. Și în România, plățile din octombrie pot fi mai mari, scrie Mediafax. Potrivit Comisiei Europene, agricultorii vor putea primi până la 70% din plata lor directă și 85% din plățile în cadrul programului de dezvoltare rurală, începând de la jumătatea lunii octombrie 2018, în loc să aștepte până în decembrie pentru a-și primi subvențiile. În mod tradițional, la jumătatea lunii octombrie se acordă 50% din plăți, iar în decembrie restul. „Având în vedere dificultățile întâmpinate de agricultorii europeni afectați de secetă în această vară, Comisia Europeană continuă să acționeze pentru a oferi sprijin practic sectorului. Se va acorda o flexibilitate suplimentară pentru a ajuta fermierii să furnizeze hrană suficientă pentru animalele lor”, arată un comunicat al Comisiei Europene.

„Comisia Europeană a prezentat un pachet suplimentar de acțiuni menite să sporească disponibilitatea resurselor furajere pentru animale, una dintre principalele provocări cu care se confruntă agricultorii afectați de secetă”, menționează sursa citată.

De asemenea, Comisia Europeană a mai precizat că aceste propuneri vin în completarea dispozițiilor deja disponibile pentru astfel de circumstanțe.

La București, în conferința de prezentare a bilanțului la șase luni, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că subvențiile se vor putea acorda în proporție de 7% (în loc de 50%) pe data de 16 octombrie 2018. „În 15 mai, România a închis depunerile de cereri. Am fost singura țară din Uniunea Europeană care a realizat acest obiectiv la timp, care nu au avut nevoie de prelungire, iar acest lucru ne va permite să dăm la 16 octombrie banii către fermieri. În primul minut al zilei, banii vor pleca spre fermieri. (…) Analizând situația din țară, știind ce momente grele am avut din punct de vedere climatic, la timpul potrivit am putut demonstra că este nevoie ca în acest an să dăm subvențiile în avans de 70%. Va fi posibilă această treabă, să dăm subvențiile în avans de 70%”, a declarat marți ministrul Agriculturii Petre Daea.12
Pagina a fost generata in 0.1379 secunde