Ce conține Planul Național de Redresare și Reziliență

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce conține Planul Național de Redresare și Reziliență. Care sunt cele mai importante proiecte

Economie 03 Iunie 2021 / 08:28 1615 accesări
Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Guvernul a publicat integral Planul Național de Redresare și Reziliență, depus deja la Bruxelles. Din cele 29 de miliarde de euro, cea mai mare sumă, de 7,6 mld. euro, este alocată pentru transporturi (din care 3,1 mld. pentru autostrăzi). Urmează Educația, cu 3,6 mld. euro și Sănătatea cu 2,4 mld. de euro.

Sumele alocate, în funcție de obiective:

  • Transporturi (7,6 miliarde de euro) realizarea a 430 de Km de autostrăzi și 13 Km de noi rețele de metrou, în București și Cluj-Napooca, alături de32 de trenuri noi de metrou;311 km de cale ferată modernizată.
  • Împăduriri (1,3 miliarde de euro) – plantarea a peste 45.000 de hectare de pădure.
  • Managementul deșeurilor (1,2 miliarde de euro) – atingerea țintelor de pregătire pentru reutilizare și reciclare a deșeurilor municipale (11% grad de reciclare în 2019, față de ținta de 55% prevăzută drept obiectiv pentru anul 2025).
  • Sistemul de management al apei (1,8 miliarde de euro)1.630 de Km construiți de rețele de apă în localități cu peste 2. 000 locuitori și 2.470 rețele noi de canalizare.
  • Energie sustenabilă (1,6 miliarde de euro) – 6.500 stații noi de încărcare vehicule electrice în total, în toate categoriile de localități.
  • Digitalizare – 1,89 miliarde euro.
  • Creștere inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii:
    – Reforme fiscale și reforma sistemului de pensii – 482 de milioane de euro.
    – Suport pentru sectorul privat, cercetare și inovare – 2,36 miliarde de euro.
  • Coeziune socială și teritorială:
    – Fondul local verde și digital – 2,12 miliarde de euro.
    – Turism și cultură – 200 de milioane de euro.
  • Sănătate, precum și reziliență economică, socială și instituțională:
    – Sănătate – 2,45 miliarde de euro.
    – Reforme în domeniul social – 217 milioane de euro.
    – Reforma sectorului public, creșterea eficienței justiției și întărirea capacității partenerilor sociali – 167 milioane de euro.
  • Politici pentru noua generație:
    – România Educată – 3,6 miliarde de euro.

Premierul Florin Cîţu a declarat căPlanul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este un program foarte important pentru România, prin care se pot atrage 29,2 miliarde de euro până în 2026, pentru a construi aproximativ 450 de kilometri de autostrada, a construi și reabilita spitale, școli și creșe.

Pandemia a pus presiune pe toate sistemele de sănătate din Uniunea Europeană, le-a arătat limitele. De aceea este foarte important pentru noi să dezvoltăm rețeaua de spitale din România, să o modernizăm. Până în 2024, vom construi un nou spital finanțat prin acest program, o premieră a ultimilor peste 30 de ani. Sectorul sănătății va primi prin PNRR 2,4 miliarde de euro, educaţia - aproximativ 3,6 miliarde de euro, iar transporturile - 7,6 miliarde de euro.

Un alt beneficiu este că, prin acest instrument european, vom putea împrumuta fonduri la o dobândă similară celei practicate în zona euro, deci condiții foarte avantajoase, pentru a finanța investițiile. Important este că investim foarte mult într-un termen foarte scurt, ceea ce înseamnă o provocare şi pentru economia României.

Totodată, avem nevoie de reforme, iar PNRR a adus trasparență în modul în care vom face aceste reforme, pentru care românii ne-au dat votul la alegerile parlamentare, a mai declaratFlorin Cîţu.



Ştiri recomandate

12