Ce datorii șterge amnistia fiscală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Legea a intrat în vigoare vineri

Ce datorii șterge amnistia fiscală

Eveniment 01 August 2015 / 00:00 3345 accesări

Numeroase obligații fiscale stabilite abuziv de instituțiile de profil ale statului sunt anulate de noua Lege a amnistiei fiscale care a intrat în vigoare vineri. În principal este vorba despre taxe provenite din reîncadrarea activităţii independente în activitate dependentă sau din stabilirea de contribuţii de sănătate pentru venituri mici. Actul normativ se referă şi la anularea obligaţiilor fiscale ale salariaţiilor care au primit indemnizaţii de delegare, cum ar fi diurnele, pe care organele fiscale le-au considerat salarii. Conform declarațiilor de la sfârșitul lui iunie ale ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, persoanele care nu au plătit încă aceste datorii nu vor mai fi obligate să le plătească, iar pentru cei care au achitat aceste sume se caută soluții pentru consumarea lor în contul altor obligații fiscale.

Dacă ați obţinut venituri sub nivelul salariului minim pe economie şi ați fost obligați să plătiți contribuţii de sănătate la nivelul salariului minim pe economie aveți toate motivele să fiți interesați de termenii acestei amnistii. Practic, contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată de persoanele care aveau venituri extrasalariale foarte mici se anulează, după ce au fost numeroase cazuri de persoane la nivel naţional care au primit decizii de impunere cu sume de plată de peste 400 de lei pentru venituri de 1 leu sau 5 lei, provenite din dobânzi bancare pentru alocaţii sau din câştiguri aferente acţiunilor deţinute la SIF-uri. Numai în Năvodari, la nivelul administrației fiscale, au fost înregistrate aprox 13.000 de astfel de datorii, la o populație totală de 40.000 de persoane, care include și copii. La ora închiderii ediției, agențiile fiscale din municipiul Constanța nu reușiseră să inventarieze numărul total al persoanelor înregistrate cu datorii de acest gen, dar vom reveni cu aceste informații atunci când ne vor fi comunicate.

O altă modificare se referă la persoanele fizice autorizate care au depăşit plafonul de venituri şi trebuia să se declare ca plătitor de TVA. Conform actului normativ, obligaţiile de plată stabilite de ANAF în urma reîncadrării activităţilor independente în activităţi dependente până la 1 iunie vor fi şterse. Procedura de ștergere a datoriilor nu a fost însă stabilită. Singura certitudine oferită de finanțiști este că nu va face niciun contribuabil drumuri suplimentare la ghișeele ANAF. Deciziile de anulare a obligațiilor vor fi comunicate acasă.12