Ce îi cere China lui Trump în cazul Coreei de Nord

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce îi cere China lui Trump în cazul Coreei de Nord

Externe 12 Aprilie 2017 / 16:45 434 accesări

Preşedintele chinez, Xi Jinping, a pledat pentru o soluţie paşnică la criza provocată de programul nuclear nord-coreean, într-o convorbire telefonică purtată cu omologul său american Donald Trump, a relatat miercuri televiziunea naţională chineză, citată de AFP, scrie agerpres.ro. În cadrul acestei convorbiri, "Xi Jinping a subliniat că Beijingul (...) pledează pentru găsirea unei soluţii prin mijloace paşnice la această problemă", a precizat canalul CCTV pe site-ul său de internet, în timp ce preşedintele Donald Trump s-a declarat pregătit marţi să "rezolve problema" nord-coreeană în mod unilateral şi fără ajutorul Chinei, aliat tradiţional al regimului de la Phenian. Preşedintele chinez, care a fost primit săptămâna trecută de omologul său american la reşedinţa acestuia din Florida, într-un prim summit bilateral de la accederea lui Trump la putere, a insistat telefonic asupra "menţinerii păcii şi stabilităţii" în peninsula Coreea. El s-a declarat pregătit "să menţină comunicarea şi coordonarea" cu SUA în respectivul dosar, potrivit CCTV.

Washingtonul a anunţat sâmbătă că portavionul „USS Carl Vinson“ şi escorta sa se îndreaptă spre peninsula Coreea, deşi urmau iniţial să facă o escală în Australia. Ca răspuns, Coreea de Nord a declarat că este "pregătită să reacţioneze la orice tip de război dorit de SUA". În acest context, preşedintele american a formulat noi ameninţări marţi la adresa regimului de la Phenian. "Coreea de Nord caută probleme. Dacă China se decide să ajute, ar fi minunat. În caz contrar, vom rezolva problema şi fără ea! SUA!", a scris marţi Donald Trump pe Twitter, referindu-se la programele nuclear şi de rachete ale Coreei de Nord, interzise de ONU.

Donald Trump a părut să lege negocierile comerciale dintre primele două puteri economice ale lumii de problema nord-coreeană: "I-am explicat preşedintelui chinez că un acord comercial cu Statele Unite ar fi mai bun (pentru chinezi) dacă ei ar rezolva problema nord-coreeană!".

Anunţul trimiterii portavionului american în apropiere de coastele Coreei de Nord, care a intervenit chiar în ziua de după atacul aerian al SUA în Siria, a fost interpretat de mulţi comentatori ca o demonstraţie de forţă a administraţiei de la Washington. De altfel, şi în privinţa Siriei, Xi Jinping a pledat pentru o "soluţie politică", dar a calificat totuşi ca "inacceptabilă" recurgerea la arme chimice. Este foarte important ca în Consiliul de Securitate al ONU să se menţină solidaritatea în ceea ce priveşte programul sirian, a subliniat preşedintele chinez. China este tradiţional aliniată poziţiei ruse în dosarul sirian, notează AFP.

Taguri articol


12