Ce încurcături a făcut PSD cu bursele rezidenților?! Se dau ori nu?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ce încurcături a făcut PSD cu bursele rezidenților?! Se dau ori nu?
Sănătate 10 Iulie 2017 / 17:24 1085 accesări 0 comentarii

De câteva zile se discută aprins despre eliminarea burselor rezidenților; nu se știe dacă în mod voit sau pur și simplu din greșeală! Cert este că există o prevedere legală care nu face altceva decât să anuleze venitul lunar al medicilor rezidenți, în sumă de 670 de lei/medic. Acești bani au fost alocați tocmai pentru a rotunji veniturile doctorilor, acestea fiind mizerabile. Afirmația este mai mult decât întemeiată, în condițiile în care un medic rezident de anul I câștigă fără bursă și fără niciun spor puțin peste 1.300 de lei. Cine crede că un medic la început de drum se poate dezvolta, poate pur și simplu trăi cu acești bani? Ce se face medicul rezident dacă locuiește cu chirie? Și întrebările, de altfel retorice, pot continua mult și bine...

CE SPUNE ȘEFUL MINISTERULUI DE RESORT?

După ce rețeaua de socializare Facebook pur și simplu a explodat la răspândirea veștii că începând cu 1 iulie medicii rezidenți își vor lua adio de la burse, adică vor fi nevoiți să trăiască cu venituri de până-n 2.000 de lei, cu sporuri, în unele cazuri, pentru că nu toți beneficiază de ele, nu a întârziat prea mult reacția ministrului Sănătății, Florian Bodog, de asemenea pe rețeaua de socializare. ”Vreau să dau asigurări medicilor rezidenți că nu se vor reduce veniturile pe care le au la momentul de față. Nu este în intenția Guvernului de a le diminua veniturile, ba din contră, vrem să le creștem pentru a-i motiva să rămână în țară. Încă de săptămâna trecută am luat legătura cu Ministerul Muncii pentru a analiza dacă în cazul rezidenților ar fi anumite probleme legate de burse prin aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Atât specialiștii din Ministerul Muncii, cât și cei din Ministerul Sănătății mi-au dat asigurări că există două prevederi legale care permit acordarea burselor pentru rezidenți. Dar, dacă se va dovedi că toată legislația coroborată nu mai permite alocarea acestor burse, vom face urgent toate demersurile, chiar și o Ordonanță de Urgență, pentru ca veniturile medicilor rezidenți să nu fie afectate”, a asigurat demnitarul. Dar de ce s-a ajuns în această situație? De ce nu s-a evitat de la bun început această stare, în condițiile în care se știa că lefurile medicilor nu vor beneficia de creșterile anunțate cu 1 iulie 2017? Cineva s-a încurcat, cineva a omis fie intenționat, poate testând reacțiile medicilor, fie chiar a fost o scăpare.

DRAGNEA: VOR PRIMI BURSELE!

Reacțiile au continuat să apară referitor la această problemă. Premierul Mihai Tudose a anunţat luni, 10 iulie, că i-a cerut ministrului Muncii să găsească o soluţie pentru ca problema burselor pentru medicii rezidenţi să fie rezolvată până joi, 13 iulie. „Am vorbit cu ministrul Olguţa Vasilescu ca până joi să avem în şedinţa de guvern rezolvată problema burselor pentru medicii rezidenţi, ca să nu mai existe niciun fel de interpretare asupra acordării sau nu a acestor burse”, a declarat Mihai Tudose, scrie stiripesurse.ro. Și președintele PSD, Liviu Dragnea, a dat asigurări că aceștia își vor primi bursele. „Oricum ar fi, acei oameni nu vor avea de suferit. Vor primi bursele, mai ales că din martie (2018) vor ajunge la un salariu de 5.700 de lei. Dar nu vor rămâne fără burse până atunci”, a dat asigurări Dragnea.

Tot luni, 10 iulie, ministrul Sănătății a venit cu o nouă declarație: „Bursele medicilor rezidenți vor fi plătite în continuare fără niciun fel de problemă. Nu există nicio problemă în privința temeiului legal pentru plata acestor burse. Avem reglementarea generală din Legea salarizării unitare, în plus, în perioada imediat următoare, se vor face precizări explicite și în legea specială, respectiv în proiectul de modificare a Legii rezidențiatului, astfel încât să fie clar pentru toată lumea care sunt condițiile de alocare și de plată a acestor burse”.

Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Pagina a fost generata in 0.2461 secunde