Ce măsuri pentru prevenirea consumului de droguri vor fi luate în această vară pe litoral

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce măsuri pentru prevenirea consumului de droguri vor fi luate în această vară pe litoral

Social 23 Iulie 2021 / 09:23 819 accesări

În vederea asigurării unui răspuns proactiv față de fenomenul consumului de droguri pe litoralul românesc, în perioada sezonului estival, Agenția Națională Antidrog, prin Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” Constanţa, Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanţa, Gruparea Mobilă de Jandarmi „Tomis” Constanța vor participa la implementarea Planului de măsuri pentru prevenirea consumului de droguri și reducerea riscurilor asociate consumului de droguri în perioada sezonului estival 2021.

Care sunt obiectivele planului de măsuri?

  • Creșterea nivelului de informare și conștientizare a populației generale și a populației la risc asupra efectelor, riscurilor și consecințelor negative ale consumului de droguri, în vederea neînceperii sau întârzierii debutului consumului de droguri;
  • Adoptarea unui stil de viață sănătos la nivelul populației generale, ca alternativă la consumul de droguri, în cadrul programelor de petrecere a timpului liber;
  • Desfășurarea unor programe de reducere a riscurilor și consecințelor negative asociate consumului de droguri;
  • Dezvoltarea intervențiilor de identificare, atragere și motivare a persoanelor consumatoare de droguri care nu au contact cu serviciile de asistență specializată;
  • Formarea/informarea unor categorii socio-profesionale în domeniul antidrog;
  • Atragerea adolescenților și tinerilor către activități de voluntariat antidrog.

Acțiunile comune ale partenerilor locali vizează derularea următoarelor campanii și proiecte:

  1. Litoral fără droguri" 2021, are ca scop conştientizarea şi responsabilizarea tinerilor aflaţi în staţiunile turistice din judeţul Constanţa, cu privire la consecinţele fizice, psihice şi juridice la care se expun în urma consumului de droguri şi dezvoltarea de abilităţi sănătoase de petrecere a timpului liber.

Activităţile campaniei:

  • puncte de informare antidrog pe plaje;
  • evenimente tematice de informare, educare și conștientizare pe linie antidrog;
  • sesiuni de formare antidrog cu personalul din cadrul IPJ Constanța.
  • acțiuni de testare antidrog în trafic desfășurate punctual în zonele cheie de pe litoralul românesc.
  • în trafic vor fi desfăşurate activităţi de informare antidrog a conducătorilor auto pentru prevenirea conducerii autoturismelor sub influenţa consumului de droguri.

  1. „SAFE PARTIES - ediția a IV-a”, are ca scop conştientizarea şi responsabilizarea tinerilor participanţi la evenimentele muzical/artistice ce au loc pe litoral în cluburi, beach bar-uri și terase, cu privire la efectele consumului de droguri şi prevenirea riscurilor asociate consumului de droguri.

Activităţile campaniei:

  • organizarea unor puncte de informare în locațiile de desfășurare a evenimentelor muzical-artistice de pe litoral.
  • sesiuni de informare privind prezentarea unor aspecte juridice privind problematica drogurilor și acordarea măsurilor de prim-ajutor în anumite situaţii de criză (supradoză, intoxicaţie acută etc) cu întreg personalul angajat (barmani, ospătari, agenţi de securitate) al cluburilor, teraselor și beach bar-urilor unde au loc evenimentele muzical artistice.

  1. „Vacanţă în siguranţă - fără droguri!", ediţia a VI-a”, implementat în taberele şcolare din zona litoralului, și va avea ca scop informarea elevilor din taberele şcolare cu privire la efectele negative ale consumului de droguri. Se vor organiza activităţi de prevenire a delicvenţei juvenile şi a victimizării copilului, precum şi activităţi de dezvoltare a abilităţilor sănătoase de petrecere a timpului liber.

Activităţi derulate în proiect:

  • organizarea unor sesiuni de informare a elevilor care vor veni în taberele de pe litoralul romanesc. Vor fi aduse în atenție aspecte legate de efectele consumului de droguri, prevenirea victimizării minorilor, cât și de prevenirea delincvenței juvenile.
  • organizarea unor activități cultural-artistic-sportive

  1. „Vară în siguranţă - tu contezi cel mai mult", ediţia a VII-a ”, implementat în centrele de plasament din municipiul Constanţa și va avea ca scop conştientizarea riscurilor consumului de tutun, alcool şi droguri şi riscurilor asociate delincvenţei juvenile, victimizării copiilor şi cazurilor de dispariţii, în rândul preadolescenţilor şi adolescenţilor din aceste structuri rezidenţiale.

Activităţi derulate în proiect:

  • organizarea unor sesiuni de informare a adolescenților aflați în centrele de plasament din jud. Constanța. Se vor prezenta teme legate de efectele negative aleconsumului de droguri, prevenirea victimizării minorilor, prevenirea delincvenței juvenile și a disparițiilor precum și prevenirea evenimentelor rutiere.
  • organizarea unor activități cultural-artistic-sportive.

Activitățile cultural artistice vor fi realizate în colaborare cu Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada” Constanța iar activitățile sportive vor fi desfășurate în colaborare cu DJST Constanța.

De asemenea la activități vor participa și voluntarii antidrog ai ANA.



Ştiri recomandate

12