Ce modificări vor profesorii, părinții și elevii pentru clasele gimnaziale?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Consultări pe tema noilor propuneri ale planului cadru din Învățământ

Ce modificări vor profesorii, părinții și elevii pentru clasele gimnaziale?

Educație 13 Ianuarie 2016 / 16:19 3432 accesări

Directorul Școlii Gimnaziale nr. 43 ”Ferdinand”, prof. Lilia Cuciuc: ”Profesorii nu sunt de acord reducerea numărului de ore de Limba și literatura română la clasa a V-a, cu renunțarea la orele de Limba latină”.

Directorul Școlii Gimnaziale nr. 43 ”Ferdinand”, prof. Lilia Cuciuc: ”Profesorii nu sunt de acord reducerea numărului de ore de Limba și literatura română la clasa a V-a, cu renunțarea la orele de Limba latină”.

Până spre sfârșitul acestei luni se află în dezbatere publică 3 propuneri de modificare a planului cadru pentru învățământul gimnazial, document ce stă la baza programelor școlare predate la clasă. Printre cele mai importante modificări aduse planului-cadru se numără scăderea numărului de ore de Limba și literatura română, Biologie, Geografie și Educație Fizică, dar și eliminarea din programă a disciplinei Limba latină. În fiecare școală au loc consultări cu profesorii, părinții și elevii pentru a aduce propuneri de modificări pentru planurile cadru. Așa cum era de așteptat, orice modificare propusă vine cu multă confuzie în rândul părinților și al profesorilor. Miercuri, la Școala Gimnazială nr. 43 ”Ferdinand” din Constanța, a avut loc o ședință de consiliu profesoral la care au participat reprezentanți ai părinților și ai elevilor în care s-au discutat cele 3 versiuni ale planului cadru.

PĂRINȚII Deși nu sunt de acord cu niciuna din cele 3 variante propuse, părinții sunt conștienți că elevii au nevoie de programe noi și de manuale moderne. ”Pe părinți i-a nemulțumit predarea aceasta integrată, pentru că sunt de părere că profesorii nu sunt pregătiți pentru a preda integrat, lucru cu care sunt și eu de acord. Sunt necesare cursuri de formare pentru acest tip de predare”, a explicat directorul școlii ”Ferdinand”, prof. Cuciuc Lilia, după ședință. Totuși, din cele 3 variante, cea mai apropiată de ceea ce își doresc părinții pentru copiii lor, este varianta I, cu amendamentul că își doresc ca elevii de clasa a V-a să facă în continuare 5 ore de română pe săptămână.

PROFESORII Profesorii au și alte nemulțumiri în ceea ce privește modificările planului cadru. ”Profesorii nu sunt de acord reducerea numărului de ore de Limba și literatura română la clasa a V-a, nu sunt de acord cu renunțarea la orele de Limba latină, la clasa a VIII-a. De asemenea, nu este clar în planul cadru ce se întâmplă cu Dirigenția, apare o oră de Orientare și consiliere, ceea ce făceam și până acum la dirigenție, însă pe una dintre variante noua disciplină apare doar la clasa a VIII-a. Nu am înțeles de ce, rolul dirigintelui este foarte important pentru colectivul de elevi”, a explicat prof. Cuciuc. Cei mai mulți profesori își doresc să se adapteze cerințelor de predare transdisciplinară, însă spun că au nevoie de materiale didactice. ”Este nevoie de modificarea curriculei, avem nevoie și de un suport didactic. Am vrea să vedem înainte un manual”, a spus directorul.

ELEVII Reprezentanta Consiliului Elevilor școlii ”Ferdinand”, Maria Pătrașcă susține că, după discuțiile cu colegii ei, s-a concluzionat că niciuna dintre cele 3 variante nu este pe placul lor. ”Așteptăm alte variante care să pună accent pe predarea integrată, ținând cont că ministerul are ca scop dezvoltarea personală a noastră. Nu suntem de acord că se scade numărul de ore la limba română, și ne dorim să avem mai multe activități practice la ore, să ni se predea integrat la științe”, a explicat Maria Pătrașcă.

CE URMEAZĂ După ce proiectele de plan cadru au fost analizate în cadrul consiliilor profesorale ale școlilor alături de părinți și elevi, toate propunerile și sugestiile ajung la Inspectoratul Școlar Județean Constanța, care organizează între 14 și 19 ianuarie consultări publice regionale. La acestea sunt invitați să participe elevi, părinți, cadre didactice, directori, directori adjuncți și reprezentanți ai societății civile.

Taguri articol


12