Ce sărbătoare se prăznuieşte în Vinerea Luminată?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce sărbătoare se prăznuieşte în Vinerea Luminată?

Religie 04 Aprilie 2018 / 17:41 924 accesări

Vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii. Cu acest prilej, joi, 12 aprilie, de la ora 18.00, IPS Teodosie va oficia Vecernia și Sfințirea Mică a Apei la mănăstirea Crucea (localitatea Crucea); vineri, 13 aprilie, de praznicul Izvorului Tămăduirii Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, începând cu ora 9.00. Apoi, împreună cu clerul și credincioșii, va merge în procesiune la izvorul tămăduitor, situat în apropierea mănăstirii, unde va fi săvârșită slujba de Sfințire a Apei.

În Vinerea Luminată Biserica Ortodoxă prăznuieşte Izvorul Tămăduirii. Această sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului. Înainte de a fi împărat, Leon cel mare a găsit într-o pădure de lângă Constantinopol un orb, care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa.

Pentru a mulţumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică pe care a numit-o Biserica Izvorului cel Tămăduitor şi dătător de viaţă. Biserica se mai vede şi astăzi în vechiul Constantinopol, actualul oraş Istanbul. Sărbătoarea s-a generalizat în Biserica Ortodoxă în timpul secolelor V şi VI. În toate bisericile şi mânăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate.

Sf. Ierarh Calinic Pe 11 aprilie, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului. Cu acest prilej, sâmbătă, 14 aprilie, de la ora 9.00, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la parohia „Sfânta Cruce și Sf. Calinic” din Constanța (str. Eduard Caudella, nr. 84, zona Energia).12