Ce se întâmplă cu președinția Camerei Deputaților?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ce se întâmplă cu președinția Camerei Deputaților? Chiar în momentul în care Opoziția încerca să forțeze revocarea din funcție a președintelui Camerei Deputaților, un vicepreședinte al Camerei a fost sunat în plină ședință să se prezinte URGENT la DNA
Politică 05 Decembrie 2018 / 15:29 1494 accesări 0 comentarii
Zegrean: ”Cel mai probabil, situaţia va fi lămurită la Curtea Constituţională, dacă va cere cineva acest lucru. Problema este până atunci ce se întâmplă? Cine conduce până atunci Parlamentul?”

Zegrean: ”Cel mai probabil, situaţia va fi lămurită la Curtea Constituţională, dacă va cere cineva acest lucru. Problema este până atunci ce se întâmplă? Cine conduce până atunci Parlamentul?”

Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat pentru Mediafax despre scandalul din Parlament că ”întotdeauna când s-au schimbat preşedinţii de Camere a fost cu scandal şi cu urlete” şi că probabil situaţia va fi lămurită la Curtea Constituţională.

”Situaţii de genul acesta au mai fost, întotdeauna când s-au schimbat preşedinţii de Camere a fost cu scandal şi cu urlete. Este practică începând cu Adrian Năstase, când au încercat să îl schimbe şi au crezut că pot să pună pe altcineva în locul lui, dar a ieşit Bogdan Olteanu preşedinte. A fost cu Blaga şi cu Geoană, a fost cu Antonescu, cu doamna Roberta Anastase... Toţi aşa au fost schimbaţi în situaţii din acestea, de criză şi de conflict şi de discuţii între ei”, a spus fostul preşedinte al CCR.

În opinia acestuia, practica Curţii Constituţionale”este şi de-o parte şi de cealaltă: este o practică potrivit căreia numai cei care l-au propus pot cere revocarea lui, este şi practică inversă, când Blaga a fost schimbat pur şi simplu atunci cu suspendarea Preşedintelui şi în 2012 cu revoluţia parlamentară. Atunci a fost schimbată şi Roberta Anastase fără să fi propus grupul ei, cei care i-au propus în funcţii”.

Augustin Zegrean spune că dacă”au avut un număr de voturi suficiente, este ok ce a fost acolo. Până la urmă asta contează: câţi au votat, pentru că preşedintele de şedinţă nu ar fi supus votului niciodată chestia aceasta.

Dacă s-a votat introducerea pe ordinea de zi s-a votat, asta înseamnă că făcea parte din ordinea de zi şi preşedintele de şedinţă era obligat să respecte ordinea de zi, chiar dacă ei nu vor să respecte democraţia. Acestea sunt problemele democraţiei pe care ei nu le acceptă.

Parlamentarii hotărăsc ordinea de zi, ei o aprobă. Ordinea de zi se propune de Biroul Permanent, dar se aprobă în Camera Deputaţilor. În prima şedinţă de luni se votează ordinea de zi”.

Întotdeauna când este o schimbare a ordinii de zi se votează schimbarea sau neschimbarea ordinii de zi, a adăugat fostul preşedinte al CCR:”Dacă ei au votat introducerea pe ordinea de zi, lucrurile sunt clare şi preşedintele de şedinţă trebuia să supună la vot pentru că a fost inclusă prin vot pe ordinea de zi. Dacă s-a votat includerea pe ordinea de zi, atunci lucrurile sunt corecte. Problema este dacă s-a votat. Dacă votul a fost corect, Liviu Dragnea nu mai este preşedinte”.

Augustin Zegrean a mai spus că dacă nu a existat cvorum, este o problemă, ”pentru că trebuie jumătate plus unu să voteze”.

”Cel mai probabil situaţia va fi lămurită la Curtea Constituţională, dacă va cere cineva acest lucru. Problema este până atunci ce se întâmplă? Cine conduce până atunci Parlamentul?”, a conchis Zegrean.

Prim-vicepreşedintele PNL, deputatul Raluca Turcan, a cerut, miercuri dimineaţă, în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, revocarea lui Liviu Dragnea de la conducerea acestui for legislativ. De asemenea, ea a cerut şi revocarea lui Florin Iordache din funcţia de vicepreşedinte. Ea a mai solicitat ca şedinţa de plen să fie condusă de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Marilen - Gabriel Pirtea (PNL), nu de Florin Iordache.

Un vicepreședinte al Camerei a fost sunat în plină ședință să se prezinte urgent la DNA

Practic, chiar în momentul în care Opoziția încerca să forțeze revocarea din funcție a președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, unul din vicepreședinți, Carmen Mihălcescu, de la PSD, a fost sunată de un procuror DNA și i s-a cerut să se prezinte urgent la Direcția Națională Anticorupție.Astfel, pentru că la Camera Deputaților sunt patru vicepreședinți și opoziția ceruse și revocarea a doi dintre ei, Eugen Nicolicea și Florin Iordache, iar cel de-al treilea fusese chemat la DNA, intempestiv și urgent, ședința în care urma să se voteze cererile Opoziției nu mai putea fi condusă decât de reprezentantul acesteia, Marilen Pirtea de la PNL.PNL, prin Raluca Turcan, a propus la începutul ședinței de astăzi supunerea la vot a revocării din funcția de președinte al Camerei Deputaților a lui Liviu Dragnea și revocarea vicepreședintelui Camerei Florin Iordache.

La rândul său, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a afirmat că cererea Opoziţiei privind revocarea din funcţie a preşedintelui şi a unui vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor nu este regulamentară, acuzând iniţiatorii de deficienţe în a înţelege regulamentul.

Deputaţii au decis să ia pauză de consultări timp de 20 de minute, după care dezbaterile din Camera Deputaţilor s-au reluat, vicepreşedintele Marilen Pirtea supunând propunerile Opoziţiei la vot, deşi nu era preşedinte de şedinţă.

Ulterior, Raluca Turcan a susţinut că votul dat în Parlament, chiar dacă nu a fost supus de preşedintele de for, a respectat procedura, aşa că Liviu Dragnea a pierdut funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Pe de altă parte, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a cerut, la reluarea şedinţei Camerei Deputaţilor, un vot de control, ulterior anunţând că nu există cvorum.

Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2423 secunde