Ce se știe despre MQ-9 Reaper, drona care l-a ucis pe Soleimani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ce se știe despre MQ-9 Reaper, drona care l-a ucis pe Soleimani
Externe 04 Ianuarie 2020 / 08:32 5969 accesări 0 comentarii
MQ-9 Reaper

MQ-9 Reaper

Qassem Soleimani, şeful temutei Forţe Quds din cadrul Corpul Gărzilor Revoluţionare din Iran, a fost asasinat de americani în apropierea Aeroportului Internaţional din Bagdad. Rachetele care au distrus maşina în care se afla generalul au fost trase, potrivit unor surse din Administraţia Trump, de o dronă MQ-9 Reaper.

Aceste aeronave au fost gândite pentru astfel de misiuni. Scopul lor principal este găsirea şi neutralizarea de ţinte, iar ca rol secundar au culegerea de informaţii, potrivit site-ului U.S. Air Force.

SUA deţine aproximativ 195 de drone MQ-9 Reaper. Vehiculul aerian are o greutate de 2,22 tone, o autonomie de 1.850 de km şi poate zbura la o altitudine maximă de 15.240 de metri. Drona, subsonică (viteză maximă de 370 km/h) şi propulsată de o elice, este produsă de General Atomics Aeronautical Systems. MQ-9 Reaper a avut primul zbor în urmă cu 19 ani.

Neavând echipaj, drona poate fi operată de oriunde din lume de un pilot. Au fost cazuri când unităţi MQ-9 Reaper care operau în Orientul Mijlociu au fost controlate de militari aflaţi între graniţele SUA, la mii de kilometri distanţă.

Arma principală folosită de aceste drone sunt rachetele aer-sol AGM-114 Hellfire. Acestea pot fi folosite şi împotriva altor aeronave mai încete, precum elicopterele sau alte drone. Cel mai probabil, în cazul Soleimani au fost folosite tot astfel de rachete.

Rachetele Hellfire au fost modificate recent, iar rezultatul este terifiant: o „bombă ninja“ (AGM-114R9X). Diferenţa faţă de modelul standard este că acestea nu conţin explozibil, ci lovesc ţinta cu mai multe lame, asemănătoare cu nişte săbii, pentru a scădea cât mai mult posibilitatea apariţiei unor victime colaterale în urma atacurilor.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1733 secunde