Ce spun primarii din Constanța despre scăderea impozitului pe venit?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lovitură pentru bugetele locale Ce spun primarii din Constanța despre scăderea impozitului pe venit?
Administrație 09 Noiembrie 2017 / 17:07 2511 accesări 2 comentarii

Scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% a băgat în sperieți aproape toți primarii din România. Asta pentru că, automat, ar însemna o diminuare drastică a bugetelor locale. Temerea edililor este cu atât mai mare cu cât, în urmă cu câteva luni, primarii au majorat cât au putut de mult salariile angajaților din primării. În aceste condiții, prin scăderea impozitului, dar cu obligații financiare cât casa, unele primării sunt în prag de faliment. De exemplu, un edil din judeţul Botoşani vrea să închidă primăria pentru că nu mai are bani. Este vorba de primăria din Dimăcheni, cea mai mică localitate din Botoşani, pe care edilul vrea să pună lacătul şi să trimită angajaţii acasă. Primarul cere bani pentru salarii şi plata utilităţilor; în caz contrar, activitatea va fi întreruptă. Primăria are 14 angajaţi, cu un salariu mediu de 6.000 de lei.

Primii care au sărit ca arși după decizia Guvernului sunt liberalii, care spun că, dacă acesta nu majorează cota din impozitul pe venit ce revine primăriilor astfel încât bugetele acestora să nu fie diminuate, administrațiile locale trebuie să intre în grevă ca „o ultimă soluție pentru a opri demersurile fiscale aberante ale PSD“. Declarația îi aparține vicepreședintelui PNL Laurențiu Leoreanu. În prezent, peste 70% din impozitul pe venit plătit de firme şi angajaţi merge către administraţiile locale. „Decizia guvernării PSD și a lui Mihai Tudose de a scădea impozitul pe venit de la 16% la 10%, fără măsuri compensatorii viabile și concrete pentru administrațiile locale, aduce la sapă de lemn o bună parte din primării. La ora actuală, acestea sunt disperate pentru că bugetele de investiții sunt puse în pericol și proiecte locale importante riscă să rămână fără finanțare. Dezastrul guvernării PSD se vede pe toată linia: „Revoluția Fiscală“ a PSD nu va conduce doar la scăderi de salarii, dar comunitățile locale vor fi condamnate să trăiască la limita subzistenței, în regim de avarie. Cu toate acestea, Mihai Tudose și Liviu Dragnea au ignorat apelurile disperate ale administrațiilor locale, inclusiv pe cele conduse de pesediști, promițând, vag, măsuri compensatorii. Însă o guvernare incapabilă să respecte programul de guvernare și promisiunile de campanie la doar câteva luni de la învestire nu prezintă niciun fel de credibilitate. Nu exclud ca totul să nu fie altceva decât o modalitate prin care Executivul PSD să pună pe butuci comunitățile locale pentru a le face dependente de mila guvernamentală și de bunăvoința din Kiseleff. Singura politică de stat instituită de PSD este cea a ajutoarelor sociale și există indicii temeinice că intenția lui Dragnea este aceea ca toate primăriile să fie la cheremul său și al partidului-stat“, afirmă Leoreanu, într-un comunicat remis stiripesurse.ro. Vicepreşedintele PNL mai susţine că administrațiile liberale vor fi cele mai afectate, acestea fiind, în opinia lui Leoreanu, şi cele mai performante.

PĂRERI ÎMPĂRȚITE

În județul Constanța, primarii sunt împărțiți în două. Cei aflați în opoziție spun că decizia Guvernului este una dintre cele mai proaste luate după Revoluție. „Poporul român își merită soarta. Își duce crucea. Așteptăm alegerile viitoare să vedem dacă putem să mai îndreptăm ceva. Prin această măsură, bugetele locale vor fi diminuate și mai mult“, a spus primarul liberal al comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni. Pe aceeași lungime de undă este și primarul liberal al orașului Eforie, Robert Șerban. „Ne afectează măsura Guvernului, mai ales că avem bugetele mici. Referitor la zvonul că Executivul va veni cu o compensație, nu prea am încredere“, a spus edilul din Eforie. De partea cealaltă, primarii PSD spun că nu-i dracul atât de negru. „E foarte bine că oamenii nu vor mai plăti un impozit de 16%. Cui nu-i convine? Primarii care se plâng de faptul că nu le ajung banii înseamnă că nu știu să se gospodărească“, a spus primarul comunei Horia, Gigel Sava.

2 comentarii

radu 19:30:21 / 10 Noiembrie 2017
venituri primarii

primarii care vor un nou mandat sa faca bine sa ancurajeze aparitia si dezvoltarea activitatilor economice in localitate ,ca sa nu mai fie nevoiti sa-si faca bugetul numai din taxe pe terenuri si case. sa puna finctionarii din primarii sa GANDEASCA.

dusdenas 11:44:10 / 11 Noiembrie 2017
reject

pentru primarul Eforiei Robert serban:nu cred ca bani mai multi te-ar determina sa tragi curent electric in cartierul nou,din ef sud 150 de case,pur si simplu esti copia lui Brailoiu ,adica de doare in biga...cat despre alte ivestitii,trotuare,strazi,copaci,salubrizare in carierul susnumit nici nu are rost sa mai vorbim...tine-o tot asa!

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1769 secunde