Ce spune ministrul Educației despre începerea cursurilor la 1 septembrie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În disputa dintre minister și elevi

Ce spune ministrul Educației despre începerea cursurilor la 1 septembrie

Educație 12 Ianuarie 2020 / 15:37 3640 accesări

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie

Președintele Consiliului Național al Elevilor, Antonia-Laura Pup

Președintele Consiliului Național al Elevilor, Antonia-Laura Pup

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat că este dificil de aplicat propunerea Consiliului Național al Elevilor de a se începe cursurile de la 1 septembrie deoarece acest lucru presupune ca anul şcolar să debuteze la data de 15 august (?!). „Am discutat cu ei (reprezentanţii Consiliului Elevilor, n.r.). (...) Noi trebuie să facem o diferenţă - începerea anului şcolar nu este acelaşi lucru cu începerea cursurilor. Ministerul Educaţiei a propus pentru 2020-2021 o structură în care începerea anului să fie 1 septembrie şi începerea cursurilor să fie 14 septembrie. Elevii îşi doresc 1 septembrie ca dată pentru începerea cursurilor. Asta presupune ca anul şcolar să înceapă pe 15 august”, a spus ministrul Educaţiei. Acest scenariu aduce mai multe consecinţe, a argumentat Monica Anisie: să se încheie igienizarea şcolilor mult mai devreme (?) şi trebuie luat în calcul că până pe 4 septembrie este organizată sesiunea a doua de Bacalureat. Anisie spune că peste 100 de propuneri pentru modificarea structurii anului şcolar au fost transmise Ministerului Educaţiei.

Precizările vin după ce Consiliul Naţional al Elevilor a transmis că nu renunţă la propunerea ca anul şcolar să înceapă pe 1 septembrie deoarece această structură ajută elevii, iar proiectul Ministerului potrivit căruia cursurile să înceapă pe 14 septembrie duce la dezechilibru. Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică, proiectul privind structura anului şcolar pentru 2020 - 2021, care arată că pe 14 septembrie ar putea începe cursurile. Anul acesta, şcoala a început pe 9 septembrie. Potrivit Ministerului Educaţiei, proiectul supus dezbaterii publice arată că anul şcolar se structurează pe două semestre, 34 de săptămâni, după cum urmează: Semestrul I - 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie - 29 ianuarie 2021); Semestrul al II-lea - 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021).

SOLICITAREA CONSILIULUI NAȚIONAL AL ELEVILOR

Consiliul Național al Elevilor a solicitat ministrului Educației retragerea proiectului de ordin privind structura anului școlar 2020-2021, potrivit căruia cursurile în noul an școlar vor începe în 14 septembrie 2020, iar vacanța de iarnă nu va mai fi asimilată cu vacanța intersemestrială. Elevii spun că prin acest ordin se va produce ”un real dezechilibru din punct de vedere educațional”. „Considerăm că o astfel de măsură ar produce haos în sistemul de educație, întrucât întreaga perioada dintre cele două vacanțe (de iarnă și intersemestrială) va fi dedicată doar rezolvării situației școlare și nu aprofundării materiei, în conformitate cu programa școlară. Faptul că proiectul de Ordin prevede cel mai scurt an școlar din istoria recentă nu este un aspect îmbucurător pentru beneficiarul primar al educației - nu structura anului școlar ar trebui să fie una mult mai aerisită pentru a permite dezvoltarea personală și profesională a elevului, ci metodele de predare - învățare - evaluare (...)”, au arătat elevii. „Nu suntem de acord cu structura propusă de proiectul de Ordin privind anul școlar 2020- 2021- în primul rând, cursurile încep prea târziu, iar dacă dorim o abordare calitativă și incluzivă, trebuie să milităm pentru ca anul școlar să aibă o structură fixă, cursurile să înceapă anual pe 1 septembrie și să se încheie pe 1 iunie. Orice zi petrecută pe băncile școlii în luna iunie nu produce niciun fel de beneficiu pentru elev, iar acest aspect se transpune în absenteismul masiv din lunile verii. Ne dorim stabilitate și asumare politică pentru ca anul școlar să înceapă pe 1 septembrie și să se încheie pe 1 iunie și vom continua să milităm pentru concretizarea acestui demers. Îi solicităm doamnei ministru să vadă beneficiile pe termen lung care vor deriva din această măsură. Vacanțele profesorilor, tichetele de vacanță ale antreprenorilor în turism pot aștepta. Educația nu mai poate aștepta“, declara pe 8 ianuarie Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.



Ştiri recomandate

12