Ce spune ministrul Sănătății despre Oncologia din România?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce spune ministrul Sănătății despre Oncologia din România?

Sănătate 05 Februarie 2018 / 11:10 1014 accesări

„Oncologia este una dintre patologiile foarte sensibile cu adresabilitate mare și creștere exponențială a numărului de cazuri noi. Chiar dacă Programul Naţional de Oncologie derulat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate este unul destul de generos, care acoperă zona de medicamente, acesta trebuie extins pe mai multe paliere pentru a acoperi toate nevoile pacientului bolnav de cancer. Planul Ministerului Sănătăţii, al Guvernului, este de a îmbunătăți acest program de oncologie după o consultare prealabilă cu actorii implicaţi în această zonă'', a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Ministerul Sănătății va dezvolta și prima rețea națională de radioterapie în spitalele publice astfel încât să putem asigura accesul pacienților la radioterapie în cele mai importante spitale publice din țară. În cadrul Acordului semnat cu Banca Mondială vor fi investite peste 250 milioane de euro pentru echiparea a cinci centre din țară.

De asemenea, prevenția în oncologie este foarte importantă. Bolnavul oncologic poate să fie tratat cu succes în multe cazuri dacă descoperă boala la timp. Anul acesta, Ministerul Sănătății demarează două programe performante de depistare precoce a cancerului de col uterin și a cancerului de sân. Programele de screening, în valoare de 68 milioane de euro, beneficiază de finanțare din fonduri europene, nerambursabile. Creșterea capacității de screening pentru depistarea bolilor cu impact asupra sănătății publice reprezintă unul dintre obiectivele importante ale Programului de Guvernare.

În premieră, pe parcursul a 5 ani, peste 30.000 de femei vor beneficia gratuit de servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea și confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte și preluarea în tratament a cazurilor confirmate cu leziuni mamare incipiente. Jumătate dintre femeile care beneficiază de acest program aparțin categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, șomere, grupuri etnice vulnerabile vor beneficia de acest program. De asemenea, peste 800.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 24 – 64 ani urmează a beneficia de servicii de depistare precoce (HPV şi Babeş Papanicolau), precum şi de triaj citologic (în cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive în screening), tratament și reevaluarea periodică (follow-up) a pacientelor tratate pentru leziuni depistate, consiliere psihologică, etc. Vor fi finanţate și achiziţii de echipamente, precum şi servicii de sprijin pentru femeile din grupuri vulnerabile (ex. costuri de transport etc.).

Cele două programe chiar dacă sunt regionale vor aduce beneficii importante în domeniul sănătății publice.

Asigurarea medicamentelor oncologice în unitățile sanitare este unul din obiectivele mandatului meu. Vom căuta soluții pentru a stopa disfuncționalitățile din aprovizionare, dar acest lucru îl vom putea face numai printr-o colaborare strânsă și un dialog permanent între autoritățile din Sănătate, producători, distribuitori, pacienți și personalul medical.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume. Datele statistice arată că în prezent, 8,8 milioane de persoane mor din cauza cancerului în fiecare an în lume, iar consumul de tutun şi alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activităţii fizice, sunt principalii factori de risc. Alţi factori sunt infecţiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C şi unele cazuri de infecţii cu Papilloma Virus (HPV). Cancerul de col uterin este o cauză importantă de deces la femei în ţările în curs de dezvoltare. Ca urmare, salut Campania de informare și conștientizare pe care Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România o derulează an de an sub titlul: ‘Să Fim Împreună Împotriva Cancerului’. Ministerul Sănătății trebuie să susțină mai activ și să se implice în aceste inițiative.”

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2016 secunde