Ce trebuie să faceţi dacă vreţi să adoptaţi un copil!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În ciuda legislaţiilor 18 copii abandonaţi au acum cui să spună „mamă” şi „tată”

Ce trebuie să faceţi dacă vreţi să adoptaţi un copil!

Eveniment 20 Septembrie 2013 / 00:00 1841 accesări

Bucuria aducerii pe lume a unui copil nu poate fi măsurată şi nici exprimată în cuvinte. Dar la fel de mare este şi nefericirea celor care nu pot da naştere unui suflet de om, mai ales atunci când îşi doresc enorm ca cineva să le spună „mamă” şi „tată”. În acest sens, foarte multe cupluri apelează la doctori renumiţi şi urmează tot felul de tratamente, unele costisitoare, ce necesită deplasări la clinici şi spitale din străinătate, iar altele sunt leacuri din bătrâni, ştiute din vorbă-n vorbă. Dar puţini sunt aceia care se resemnează. Unii dintre ei nu renunţă la ideea de a avea un copil şi recurg la o ultimă soluţie: adopţia. Dar nici lucrul acesta nu este uşor de realizat. Iar viitorii părinţi trebuie să se înarmeze cu multă răbdare, pentru că vor avea de aşteptat şi de bătut la multe uşi până ca visul lor să devină realitate.

22 DE COPII ADOPTABILI O familie care îşi doreşte să adopte un micuţ trebuie să parcurgă mai mulţi paşi. În primul rând, un copil poate fi înfiat doar dacă este declarat adoptabil de instanţa de judecată. Potrivit datelor oferite de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Constanţa, la nivelul judeţului nostru, în prezent, 22 de copii sunt declaraţi judecătoreşte adoptabili. În anul 2012, 61 de copii au fost adoptaţi, iar în 2013 - 18 micuţi. „Sunt şi situaţii în care copiii nu pot fi adoptaţi, de exemplu atunci când există potenţial de reintegrare în familia naturală ori extinsă sau când un copil care a împlinit 14 ani nu îşi exprimă opinia în sensul adopţiei”, a precizat purtătorul de cuvânt al DGASPC Constanţa, Roxana Onea.

TINERII ÎNVAŢĂ SĂ FIE PĂRINŢI Dar nu orice persoană sau familie poate adopta un micuţ. Mai întâi, trebuie parcursă procedura de evaluare în vederea obţinerii atestatului care să o declare aptă să adopte. Mai exact, trebuie făcută o evaluare socială, una psihologică, iar persoanele în cauză trebuie să se pregătească pentru asumarea rolului de părinte în cadrul unor sesiuni de informare. De asemenea, sunt şi anumite condiţii pe care trebuie să le îndeplinească tinerii ce vor să devină părinţi. Ei trebuie să aibă un venit lunar sigur, o locuinţă sigură, chiar dacă nu este proprietate personală, dar şi referinţe şi o stare de sănătate bune. În 2013, 47 de familii au fost declarate apte să adopte, în timp ce numărul copiilor adoptabili este de 22. Potrivit legislaţiei în vigoare, următorul pas, ce reprezintă şi etapa premergătoare finalizării adopţiei, este încredinţarea copilului pentru o perioadă de 90 de zile cuplului, timp în care potenţialii părinţi sunt monitorizaţi de asistenţii sociali şi psihologii din cadrul DGASPC Constanţa. În funcţie de concluziile specialiştilor, dacă familia este eligibilă la adopţie, copilul se poate încredinţa definitiv acesteia prin hotărâre judecătorească.



12