Cea mai mare tragedie de după Revoluţie – omor calificat!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Detalii tehnice şi legale

Cea mai mare tragedie de după Revoluţie – omor calificat!

Eveniment 01 Noiembrie 2015 / 19:23 2049 accesări

Peste 10.000 de oameni s-au solidarizat în memoria victimelor

Peste 10.000 de oameni s-au solidarizat în memoria victimelor

Morţii ar fi putut fi astăzi în viaţă dacă inconştienţa şi lăcomia unor patroni nu ar fi primat în faţa siguranţei şi a respectului faţă de lege. Căldirea în care funcţiona clubul, numai Dumnezeu şi Primăria Sectorului 4 Bucureşti ştiu cum, nu avea niciun fel de autorizaţie. Cum a fost posibil ca un individ care are în chirie un astfel de spaţiu să poată chema, fără niciun fel de problemă, sute de persoane, în condiţii atât de improprii? Cu „participarea” Primăriei, desigur, căci Piedone, primarul Sectorului 4, explica, pentru mai multe posturi de televiziune, că autorizaţia se dă şi pe proprie răspundere. 29 de morţi, peste 150 de răniţi şi durerea fără margini a celor rămaşi fără cei dragi, asta şi-a asumat cel cu declaraţia pe propria răspundere?

DE CE AUTORIZAŢII ERA NEVOIE? Potrivit unui specialist, clădirea, iniţial o fabrică, avea nevoie de o autorizaţie de construcţie, dat fiind faptul că şi-a schimbat destinaţia. O autorizaţie de acest fel presupune şi un aviz de la pompieri şi, implicit, un Scenariu de Securitate la Incendiu. Mai mult decât atât, orice activitate deschisă publicului necesită în mod obligatoriu Autorizaţie pentru Securitatea la Incendiu, cu atât mai mult dacă populaţia depăşeşte 200 de persoane, iar spaţiul aferent este mai mic de 4 mp de persoană. Şi aici intervine un aspect deosebit de interesant. În mod nomal, pentru a scoate de la Primărie o autorizaţie de funcţionare este nevoie ca, la dosar, să existe deja autorizaţia de schimbare de destinaţie şi cea privind Securitatea la Incendiu.

O ŞTAMPILĂ POATE UCIDE Cum s-a ajuns la această tragedie? Pe circuitele bine coordonate ale şpăgii din sistem. Corupţia, identificată la toate nivelurile, face ca într-un birou obscur, sub oblăduirea şefilor, să se pună o ştampilă pe o foaie. Acel gest simplu, de a ştampila respectiva foaie, întâmplător o autorizaţie de funcţionare, a ucis 29 de tineri (şi acesta este, din păcate, doar începutul, ţinând cont de starea extrem de gravă a pacienţilor).

Ce spune primarul interimar al Constanţei

Potrivit primarului interimar al municipiului Constanţa, Decebal Făgădău: „Poliția Locală este instituția abilitată să controleze dacă sunt diferențe între ceea ce este trecut în autorizația de funcționare a unei societăți comerciale și activitatea propriu-zisă. Concret, dacă s-a obținut autorizație pentru a vinde gogoși, nu poți să comercializezi alte produse. Legea este clară, iar în cazul în care administratorii societăților comerciale sunt prinși pe picior greșit, pot fi sancționați drastic. Se poate aplica o simplă amendă și se poate merge până la închiderea unității. Imediat se anunță Agenția Națională de Administrare Fiscală și Poliția Economică”.

Clubul avea autorizație de funcționare de la Primăria Sectorului 4 din 14 ianuarie 2015, potrivit reprezentanților Primăriei. Ultimul control făcut de Poliția Locală la club a avut loc pe 21 octombrie, ocazie cu care agenții au întocmit un proces-verbal pentru lipsă calificare personal.

Ce ar fi trebuit făcut?

Potrivit specialistului Marius Dorin Lulea (adevarul.ro), „clubul în cauză ar fi trebuit să dispună de: sistem de limitare şi stingere a incendiului cu hidranţi interiori; sistem de limitare şi stingere a incendiului cu hidranţi exteriori; sistem de limitare şi stingere a incendiului cu sprinklere; sistem pentru detecţie şi semnalizare în caz de incendiu; sistem de ventilare organizată pentru eliminarea fumului şi gazelor fierbinţi. Legislaţia şi cadrul tehnic existau, dar ele nu au fost respectate (...). În afară de acest lucru, ar fi trebuit să se asigure un anumit număr de căi de evacuare, cu anumite dimensiuni”. În ce priveşte materialele, din ce spune specialistul, pare că la clubul “Colectiv” au fost alese special cele mai contraindicate: „Materialele de finisare se recomandă a fi incombustibile (cărămidă, beton, tencuieli din mortar, etc...). Se pot folosi materiale cu o combustibilitate scăzută, dar care nu întreţin arderea sau ignifugate. Ignifugarea asigură un timp suficient pentru împiedicarea propagării focului (de exemplu, lemnul ignifugat supus continuu focului nu se va aprinde mai devreme de 20 de minute). Este interzis a se folosi materiale combustibile ce produc picături şi/sau fum dens”.

De asemenea, dacă în club ar fi existat, aşa cum prevede legea, un sistem de detecţie şi semnalizare în caz de incendiu, care se activează la nivel de secunde, nu ar fi murit oameni. Un alt sistem vital este cel de ventilare, ce are rolul de a limita prezenţa fumului şi gazelor rezultate din ardere. Un al treilea sistem vital este cel de stingere automată cu apă de tip sprinkler.

Aşadar, legal v-am dat multiple exemple despre ce-ar fi trebuit făcut. Niciunul dintre acestea nu s-a regăsit în clubul „Colectiv“! Lemn, burete, mase plastice, toate acestea au favorizat şi întreţinut arderea şi fumul extrem de toxic care a omorât oameni. Mai mult decât atât, pentru un spectacol cu efecte pirotehnice este nevoie de o documentaţie spre autorizare la pompieri. Potrivit dr. Raed Arafat, această autorizaţie nu a fost cerută niciodată. Putem spune, aşadar, că aceşti oameni au fost ucişi cu bună ştiinţă!

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat ieri că la ISU Ilfov nu se găseşte nicio solicitare a clubului „Colectiv“ de a obţine dreptul pentru activităţi de bar sau pentru cele de organizare a unor concerte. “Ce vă pot spune e că la pompieri nu se regăseşte nici măcar o solicitare pentru a obţine autorizaţia. ISU nu ar fi dat niciodată aviz acolo. Pentru faptul că exista o singură ieşire, nu putea să primească autorizaţia”, a mai precizat el.

“Patronii au refuzat să cumpere material ignifug”

Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în clubul „Colectiv“ spune că patronii localului au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era ”prea scump”, el susținând că o astfel de lucrare se face în mod normal ”pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect”, care însă nu a existat. El a precizat că tot tavanul a fost acoperit material rezistent doar la căldură, nu și la foc. ”Ulterior, au pus ei, nu ştiu de unde, pe stâlpi (n.r. - același material ca pe tavan). Am văzut nişte piramidal. Este ignifugat grad F, adică poate să stea la căldură - motoare, calorifere -, nu să îi dai foc”, a mai spus el, precizând că materialul ignifug este mai scump cam cu 35%. ”Normal, antifonarea se face pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect, dar nu au fost cerinţe în momentul în care s-a pus materialul”, a spus reprezentantul firmei, adăugând că patronii clubului i-au spus că ”au ales prețul”, potrivit Digi 24. El a mai spus că după lucrările de antifonare a fost realizat un tavan din lemn. ”Şi acolo tot vorba de preţ a fost. Ăla e lemn de brad, cel mai ieftin, şi vopsit cu lavabilă”, a adăugat bărbatul.

OMOR CALIFICAT Potrivit unui comunicat de presă, procurorul general al Parchetului de pe lângă ICCJ a dispus, sâmbătă, preluarea dosarului de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului instanței supreme de la Parchetul Tribunalului Bucureşti. Procurorul general, Tiberiu Nițu, a declarat sâmbătă, în fața clubului „Colectiv“, că ancheta în acest caz este pentru omor calificat.

INSEMEX Specialiști de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INCD-INSEMEX) Petroșani investighează, alături de reprezentanții altor instituții, cauzele care au dus la izbucnirea incendiului de la Club „Colectiv“. Directorul INSEMEX Petroșani, George Găman, a declarat, sâmbătă după-amiază: ”Munca noastră de-abia de-acum începe”. El a precizat că buretele de antifonare era pus și pe tavan, nu doar pe stâlpii de lângă scenă. Întrebat dacă în local au fost găsite extinctoare, el a răspuns: ”Extinctoare erau. Era unul mic, folosit”. Totodată, el a spus că experţii INSEMEX vor descrie mecanismul producerii evenimentului, după ce vor expertiza toate materialele găsite în interiorul clubului.



12