CEDO condamnă Rusia pentru arestările repetate ale lui Navalnîi, dușmanul lui Putin

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Substrat politic evident

CEDO condamnă Rusia pentru arestările repetate ale lui Navalnîi, dușmanul lui Putin

Externe 15 Noiembrie 2018 / 16:46 2174 accesări

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Rusia cu privire la arestările multiple ale lui Aleksei Navalnîi, opozantul numărul unu al lui Vladimir Putin, recunoscându-le caracterul ”politic”, relatează AFP, informează News.ro. ”Mobilul politic subiacent arestărilor sale reprezintă un aspect fundamental al cazului”, în contextul în care două dintre aceste arestări au vizat ”în realitate să sufoce pluralismul politic”, a apreciat Curtea, constatând încălcarea Articolului 18 al Convenţiei europene a drepturilor omului. ”Sunt foarte mulţumit, chiar foarte fericit”, a reacţionat Aleksei Navalnîi, în vârstă de 42 de ani, venit să asiste la citirea acestei hotărâri. În primă instanţă, judecătorii nu au recunoscut caracterul politic al arestărilor. ”Suntem mulţumiţi (...). Astăzi am câştigat toate cazurile, iar cel mai important este faptul că am obţinut ca aceste arestări să fie recunoscute ca motivate politic”, a declarat opozantul în faţa presei.

Curtea a conchis de asemenea asupra unei încălcări a Articolului 11 al Convenţiei - dreptul la libertatea de reuniune şi de asociere - ”pe motiv că două dintre arestări au fost lipsite de scopuri legitime, iar celelalte cinci nu erau necesare într-o societate democratică”. Ea a ”recomandat totodată (...) ca Guvernul să ia măsuri în vederea garantării dreptului la libertatea de a se reuni în mod paşnic în Rusia”. Ca atare, Rusia a fost condamnată la plata sumelor de 50.000 de euro ca despăgubiri morale lui Aleksei Navalnîi, de 1.025 de euro reprezentând despăgubiri materiale şi de 12.653 de euro reprezentând cheltuieli.

Activistul anticorupţie a fost arestat în şapte rânduri de către poliţia rusă - în perioada 2012-2014 -, în marja unor adunări politice împotriva Guvernului. De fiecare dată, el a fost condus la un post de poliţie, unde a fost ţinut timp de mai multe ore şi a fost inculpat de o infracţiune administrativă privind ”încălcarea procedurii stabilite cu privire la desfăşurarea evenimentelor într-un loc public” sau ”nesupunere faţă de o somaţie legală a poliţiei”.

Potrivit CEDO, toate aceste inculpări au condus la un proces la finalul căruia el a fost găsit vinovat de o infracţiune. În cinci rânduri, el a fost condamnat la plata unei amenzi în valoare de 1.000 până la 30.000 de ruble (12 până la 395 de euro), iar în două rânduri la detenţii administrative de şapte până la 15 zile. Opozantul a denunţat - în zadar - aceste arestări în jurisdicţii ruse, înainte să sesizeze Curtea de la Strasbourg, unde a depus cinci plângeri în perioada 2012-2014.12