Cei mai frumoşi maeştri în prelucrarea artistică a lemnului, la Constanţa!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Între 14 și 16 august, la Muzeul de Artă Populară Constanța Cei mai frumoşi maeştri în prelucrarea artistică a lemnului, la Constanţa!
Cultură 13 August 2018 / 16:42 1661 accesări 0 comentarii

Maestrul Vasile Moldoveanu

Maestrul Vasile Moldoveanu

Maestrul Vasile Moldoveanu

Maestrul Vasile Moldoveanu

Maestrul Vasile Moldoveanu

Maestrul Vasile Moldoveanu

Maestrul Marian Viorel

Maestrul Marian Viorel

Maestrul Marian Viorel

Maestrul Marian Viorel

Maestrul Marian Viorel

Maestrul Marian Viorel

Maestrul Constantin Lepadatu

Maestrul Constantin Lepadatu

Un eveniment de mare valoare artistică şi emoţională începe, din 14 august, la Muzeul de Artă Populară Constanța, care continuă astfel seria manifestărilor culturale din acest sezon estival, sub genericul „Meșteșuguri tradiționale. Utilitar și decorativ”. De data aceasta, invitaţii muzeografilor constănţeni sunt acei meşteri populari care supun lemnul voinţei lor şi care, la rându-le, îl înţeleg şi îi respectă voinţa. Este vorba despre evenimentul „Prelucrarea artistică a lemnului”, eveniment care stă sub semnul Centenarului Marii Uniri şi la care vor participa meșteri populari din Muntenia, Oltenia și Moldova.

Din Moreni, județul Dâmbovița, este invitat meșterul Vasile Moldoveanu, maestru în prelucrarea artistică a lemnului. El va veni la târg cu icoane pictate pe sticlă cu rame din lemn acoperite de crestături, dar și cu cruci de mână, troițe, lăzi de zestre în miniatură și alte obiecte realizate după modele tradiționale.

Din satul Băbeni, județul Vâlcea, centru specializat în prelucrarea obiectelor de lemn de uz gospodăresc, va veni la manifestarea de la Muzeul de Artă Populară, Constantin Lepădatu cu linguri, găvane, covate, platouri, mese rotunde și scăunele cu trei picioare, realizate prin tehnici simple: tăiere, cioplire, scobire, șlefuire.

Din Fălticeni, județul Suceva, va participa la manifestarea „Prelucrarea artistică a lemnului” meșterul Marian Viorel cu linguri pe ale căror cozi sculptate sunt încifrate o mulțime de simboluri magice și rituale, legate în principal de ceremonialurile nupțiale.

Prin prezența la Constanța a acestor meșteri populari lemnari, Muzeul de Artă Populară și-a propus să arate continuitatea și evoluția acestui meșteșug și modul în care s-au perpetuat formele tradiționale și motivele decorative realizate prin crestături în lemn. Meşterii pot fi vizitaţi şi admiraţi până în data de 16 august.

În expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară se regăsesc o serie de obiecte din lemn, semn al măiestriei țăranului român în prelucrarea și decorarea lemnului, de la lada de zestre până la linguri, linguroaie, ploști, tipare de caș, căuce, măsuri pentru lapte, obiecte folosite în ceremonialul de nuntă și roți de tors, fără a uita de ramele și „capacele“ icoanelor țărănești transilvănene pictate pe sticlă și de monumentalii stâlpi de pridvor din Maramureș.

Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.3054 secunde