Cel mai bun chimist din lume, un constănțean! Vezi cine!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
A concurat cu elevi din toate continentele

Cel mai bun chimist din lume, un constănțean! Vezi cine!

Educație 01 August 2016 / 13:34 16136 accesări

Întregul lot al României care a participat la Olimpiada Internațională de Chimie (sursa foto - Ministerul Educației)

Întregul lot al României care a participat la Olimpiada Internațională de Chimie (sursa foto - Ministerul Educației)

Mircistul Paul Haidu-Gerea și-a mai aşezat o medalie internațională în palmaresul deja bogat după participarea la Olimpiada Internațională de Chimie de la Tbilisi, Georgia. Constănțeanul, absolvent al clasei a XI-a la Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân” (CNMB), a participat în perioada 23 iulie - 1 august la competiţia internaţională din Georgia, unde a câștigat medalia de aur, cu punctajul maxim al competiției. Mircistul nu este la prima reușită internațională, în această primăvară el cucerind încă o medalie de aur la Concursul Internațional de Chimie ”D. Mendeleev” de la Moscova. ”Este un succes cu totul deosebit și vă explic și de ce spun acest lucru: în ultimele 2 luni, Paul Haidu-Gerea a câștigat 2 medalii de aur cu punctajul maxim al competiției, iar în urmă cu 4 luni, acesta a câștigat, de asemenea cu cel mai mare punctaj, premiul I la Olimpiada Națională de Chimie. Pe lângă faptul că obține medalie de aur cu punctaj maxim, vorbim despre o disciplină complicată în asimilare, precum chimia”, a explicat pentru ”Telegraf” directorul CNMB, prof. Vasile Nicoară.

PASIONAT DE CHIMIE DIN CLASA A VII-A

Paul este un tânăr foarte pasionat de chimie încă din clasa a VII-a, când a descoperit această disciplină, și de atunci se pregătește constant pentru concursuri. La ultimul interviu pe care ziarul nostru l-a realizat cu Paul, acesta spunea că se pregătește fără pauză la chimie, inclusiv în vacanțe, măcar 3 - 4 ore pe zi, alocând pregătirii înainte de concursuri până la 12 ore pe zi. ”Înainte de concursuri lipsesc de la absolut toate orele, la tot ce se poate lipsi și dedic tot timpul chimiei. Vin la școală și stau în laborator, pentru că experimentele durează foarte mult, oricât de simplu ar părea. Învăț cu plăcere, nu mi se pare foarte greu, pentru că îmi place foarte mult și, de obicei, e mai obositor să stau degeaba decât să lucrez”, a povestit elevul în luna mai, după ce câștigase Concursul ”Mendeleev”.

REZULTAT DE EXCEPȚIE LA CEA MAI GREA OLIMPIADĂ DE PROFIL

La CNMB, Paul este pregătit de profesorul de chimie Monica Dumitru. ”Este cea mai grea competiție de profil din lume, unde participă elevi de pe toate continentele. Rezultatul lui Paul este de excepție și este o răsplată a muncii sale de peste an. Și-a dorit foarte mult această medalie, pentru că anul trecut a obținut doar argintul internațional. Oricum, este un rezultat foarte bun obținut de lotul României, pe lângă performanța lui Paul, elevii noștri câștigând alte două medalii de aur și una de argint”, a precizat, pentru ”Telegraf”, prof. Dumitru. Este vorba despre elevii Andrei Iliescu, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București (ICHB), care a obținut aurul absolut, Robert Râclea, de la Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” din Galați - aur și Alexandra Dima (ICHB), medalie de argint. Ca recompensă pentru reușita sa, Ministerul Educației i-a oferit constănțeanului o excursie de câteva zile la Bruxelles, care va începe la sfârșitul acestei săptămâni.12