Cel mai înalt castel de nisip se mută în... Bulgaria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pe urmele turiştilor şi hotelierilor

Cel mai înalt castel de nisip se mută în... Bulgaria

Monden 28 Iunie 2006 / 00:00 287036 accesări

Iniţiativa demarată pe 20 aprilie, avînd drept ţintă doborîrea recordului Guinness pentru cel mai înalt castel de nisip a ajuns într-un punct critic din cauza lipsei sponsorilor şi a voluntarilor şi, nu în ultimul rînd, din cauza termenelor limită impuse de operatorul de plajă Romned, care a închiriat Plaja Modern. “Am întîmpinat foarte multe probleme. Voluntarii au lipsit şi a trebuit să ridicăm castelul cu patru oameni, iar sponsori nu prea am avut pentru că trăim în România şi nimeni nu vrea să dea bani pentru ceva care ar putea să cadă. Nimeni nu a avut încredere că acest castel va sta în picioare... dar uite că stă“, a declarat Iani Cristian Papadopol, unul dintre iniţiatorii proiectului. Dezamăgiţi de faptul că foarte puţini oameni şi-au arătat susţinerea faţă de un proiect care ar putea deveni un punct de interes turistic major, cei doi iniţiatori, Claudiu Giorson Belecciu şi Iani Cristian Papadopol, au declarat că vor încerca să doboare recordul Guinness în altă parte. “Vom stabili recordul anul viitor, la Varna, unde ne-au fost promise cazarea, masa şi sprijinul voluntarilor. Nu ştim dacă va fi o piramidă dar, cu siguranţă, construcţia va depăşi înălţimea de 9,90 metri, pentru ca să depăşim recordul stabilit de curînd în SUA. Acum am ajuns cu construcţia la 7 metri înălţime şi 10 metri la bază, deci ne mai trebuia doar 2,9 metri pentru a intra în Cartea Recordurilor. Puteam să ajungem acolo dacă nu eram împinşi în permanenţă de la spate de către operatorul de plajă, care ne-a fixat nu ştiu cîte termene limită pentru a termina lucrarea“, a declarat Belecciu.

Contactat telefonic, reprezentantul Romned, Sorin Greavu, ne-a declarat că iniţiatorii acestui proiect nu fac nimic concret. “Le-am dat zece termene limită şi nu au făcut nimic. Eu nu le dărîm construcţia, aştept să văd cînd termină, dar sînt sigur că nu vor termina niciodată. Nici peste o săptămînă, nici peste două şi nici peste trei săptămîni nu vor face nimic“, a declarat Greavu, care a adăugat că este nevoit să strîngă în fiecare zi gunoiul după cei care construiesc castelul. “Domnul Greavu a crezut că facem şuruburi care se fac 10 pe oră şi nu artă. Este greu să lucrezi cînd cineva îţi dă un termen. În plus, nu se poate lucra atunci cînd ştii că a doua zi vine cineva să îţi dărîme munca cu vola. Operatorului de plajă probabil că nu i-a plăcut modelul, deşi oamenii vin şi fac fotografii. Noi nu ne plictisim să păzim edificiul şi s-ar putea să mai facem şi ceva lîngă el...avem noi o idee de week-end. Dacă lumea construieşte beach-baruri în mijlocul sezonului pe plajă fără autorizaţie, ne facem şi noi unul mai mic din nisip. Îl facem noaptea, fără se ne vadă «şefu'»“, a spus Belecciu.

“Cel mai mare castel de nisip ridicat manual în Europa”, pe plaja Modern

Chiar dacă nu au reuşit să îşi ducă iniţiativa la bun sfîrşit, cei trei mai reuşesc să vadă şi partea bună a încercării. “Deşi castelul ridicat pe Plaja Modern nu a reuşit să intre în Guinness Book, este cel mai mare castel de nisip ridicat manual în Europa, deci este o realizare în ciuda tuturor impedimentelor“, a adăugat Claudiu Giorson Belecciu. “Partea bună a acestei încercări este că s-a creat un precedent şi că iniţiatorii proiectului pun bazele unei asociaţii de profil: Asociaţia Artiştilor în Materiale Neconvenţionale, care va milita pentru arta neconvenţională (sclupturi în nisip, zăpadă, gheaţă etc.) şi pentru organizarea unor tabere de creaţie de profil. Ne pare rău că la nivelul comunităţii constănţene nu s-a înţeles importanţa realizării acestui edificiu. Ceea ce am vrut noi a fost să creăm un punct de interes pentru oraşul Constanţa. Dacă s-ar fi doborît recordul, am fi reuşit să creăm un capital de imagine imens pentru acest oraş. La începutul tentativei noastre au fost difuzate imagini pe CNN şi pe Euronews şi sînt sigur că, dacă am fi dus la bun sfîrşit iniţiativa, mediatizarea evenimentului ar fi fost mult mai mare. Toată lumea ar fi aflat de Constanţa şi că aici există nişte oameni care au reuşit să spargă o barieră“, a declarat Cosmin Bîrzan, unul dintre partenerii proiectului.

Taguri articol


12