Cel mai mare grătar din sud-estul Europei ajunge în Piaţa Ovidiu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ziua Dobrogei, așa cum nu s-a mai văzut!

Cel mai mare grătar din sud-estul Europei ajunge în Piaţa Ovidiu

Administrație 10 Noiembrie 2016 / 13:11 5633 accesări

Mai sunt câteva zile până la Ziua Dobrogei, când se anunță o petrecere cum nu s-a mai văzut în regiune de când a revenit la patria-mamă România (14 noiembrie 1878). La Festivalul Etniilor Dobrogene ne așteaptă un festin pe cinste și un spectacol de zile mari, la care participă reprezentanții tuturor etniilor dobrogene. Evenimentul are loc duminică, 13 noiembrie, de la ora 12.00, în Piața Ovidiu. Organizatorii, adică Fundația Umanitară „Clopot” și Primăria Constanța, promit că vom avea o zi de sărbătoare așa cum nu s-a mai văzut. „Cea mai importantă zi pentru toţii locuitorii dintre Dunăre şi Marea Neagră îi va avea ca invitaţi speciali pe celebrii Mahala Rai Banda, Aneta Stan şi Ionuţ Galani. Mahala Rai Banda, trupa care a trecut de la nunţi în România la spectacole pe scena Operei din Paris, vine să serbeze Ziua Dobrogei alături de constănţeni, aducând cu ea muzica tuturor continentelor! Aneta Stan, una dintre cele mai cunoscute interprete de muzică populară, vă va readuce în amintire frumoasele melodii tradiţionale româneşti, iar Ionuţ Galani vă va invita la dans, alături de trupa sa!“, se arată într-un comunicat al Fundației „Clopot“.

CE VEŢI MÂNCA DUMINICĂ?

Cum orice petrecere trebuie însoțită și cu mâncare bună, organizatorii vă invită la un adevărat festin culinar. În centrul atenției va fi Goliath, cel mai mare grătar din sud-estul Europei, care se va afla în Piaţa Ovidiu încă din zori, sub atenta supraveghere a celebrilor bucătari de la Masters of Flames! Chef Radu Zărnescu, unul dintre cei mai cunoscuţi maeştri multipremiați ai grătarului din Europa, alături de alţi trei specialişti şi ajutoarele lor, vor fi protagoniştii unui adevărat spectacol gastronomic. Nu vor lipsi preparatele vechi ale tuturor etniilor din Dobrogea. O altă vedetă a spectacolului culinar este „Poarta ţărănească“, cea mai inovativă metodă de a găti din Europa, care cuprinde șapte ceaune imense, unde se va pregăti celebrul borş lipovenesc, precum şi alte minunăţii al căror gust vă va crea amintiri de neuitat. „Nici proţapul nu va lipsi! Un viţel şi un batal se vor perpeli la două proţapuri imense, spre deliciul ochilor şi papilelor gustative ale spectatorilor. Unul dintre cei mai apreciaţi meşteri ai fripturilor la proţap din România, Zoltan Demeny, va fi masterul acestei impresionante metode de a găti”, mai spuns organizatorii. La meniu, constănțenii vor avea de ales dintre borşuri, saramuri, ciolane, mici, cârnaţi de toate felurile, sarmale din diferite varietăţi de carne, babic, pastrame de toate soiurile, pomana porcului, tochituri, mămăligă, cartofi pregătiţi în nenumărate modalităţi, iaurturi, baclavale, precum şi multe alte sortimente care vor fi pregătite după reţetele tradiţionale ale etniilor, păstrate de sute de ani în cuferele bunicilor.

GARNITURĂ DE... SPECTACOL

La asemenea mâncăruri, merge o garnitură de voie bună, întreținută de cele mai vesele ansambluri folclorice din România: ale Asociaţiei Italienilor din România, Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“, Comunităţii Aromâne din România, Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa“, Uniunii Armenilor din România, Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Uniunii Democrate Turce din România, Uniunii Elene din România, Uniunii Polonezilor din România „Dom Polski“, alături de Universitatea „Ovidius“ din Constanţa. Totodată, duminică, 13 noiembrie, în Piaţa Ovidiu va fi organizat şi un târg meşteşugăresc multietnic şi expoziţii dedicate Zilei Dobrogei, realizate în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Citește și:

Ziua Dobrogei, celebrată pentru a doua oară ca sărbătoare națională



12