Cele trei legi ale Justiţiei au primit votul final în plenul Senatului. PNL a anunţat că le va contesta

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cele trei legi ale Justiţiei au primit votul final în plenul Senatului. PNL a anunţat că le va contesta

Politică 26 Martie 2018 / 22:30 759 accesări

Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a adoptat luni cele trei legi ale Justiţiei - Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). PNL a anunţat că le va ataca din nou la Curtea Constituţională.

După punerea articolelor în acord cu deciziile CCR, Legea 303/2004 a fost adoptată cu 83 voturi "pentru" şi 36 devoturi "împotrivă", iar Legea 304/2004 a fost adoptată cu 83 de voturi "pentru", 35 de voturi "împotrivă" şi o abţinere. Legea 317/2004 a fost adoptată cu 82 de voturi "pentru", 36 de voturi "împotrivă" şi o abţinere.

În urma amendamentelor adoptate, legile Justiţiei nu au suferit modificări de fond faţă de forma adoptată de Camera Deputaţilor.

Liderul senatorilor USR, Vlad Alexandrescu, a cerut retragerea de pe ordinea de zi a celor trei legi ale justiţiei, dar cererea a fost respinsă prin vot.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a spus va vota împotriva Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi spune că modificările aduse acesteia nu sunt semnificative.

"(...) PNL s-a opus la dezbaterea precedentă, înainte de decizia Curţii. Modificările care au intervenit sunt nişte modificări care, din punctul de vede al PNL, nu sunt semnificative. Faptul că secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie începe să funcţioneze în trei luni, nu în şase, cum era în textul iniţial (...) sunt nişte mici brizbrizuri care nu schimbă în niciun fel nici conţinutul legii, nici poziţia pe care PNL a avut-o şi şi-o menţine despre această lege (...) PNL va vota împotriva acestei legi", a spus Daniel Fenechiu.

De asemenea, senatorul PMP Dorin Bădulescu a afirmat că aceste legi scindează societatea şi creează controverse, afirmând că PMP va vota împotriva adoptării celor trei legi ale justiţiei.

"Legi de tipul celor pe care le avem acum în discuţie sunt de natură să scindeze societatea în două. Sunt de natură să creeze controverse, atâta timp cât nu sunt sufficient dezbătute, înţelese şi modificate, cu atât mai mult cu cât şi cuprind prevederi care nu sunt întocmai cu principiile unei societăţi din care astăzi facem parte. Faptul că acestei legi nu au avut un parcurs normal, au fost promovate printr-o comisie specială, procedura a fost netransparentă şi lipsită de dezbateri reale, efectiv, şi consistente, mai ales că este un domeniu sensibil (...) conduce la ideea că se doreşte promovarea lor cu orice preţ, în ciuda faptului că într-un an Centenar, noi, românii, ar trebui să fim uniţi, nu scindaţi (...) Sunt motive suficiente ca grupul PMP să voteze împotriva acestui proiect de lege şi a celorlalte proiecte", a adăugat Dorin Bădulescu.

Senatorul USR Mihai Goţiu spune că formaţiunea sa va vota împotriva legilor. "Vreau să atrag atenţia că prin modificările care s-au adus în urma reexaminării s-a excedat solicitarea făcută de CCR atunci când procurorii au fost trecuţi de sub autoritatea ministrului Justiţiei sub controlul ministrului Justiţiei, lucru care lasă foarte larg deschisă uşa abuzurilor. USR va vota împotrivă", a spus Mihai Goţiu.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a susţinut că Legea 304/2004 privind organizarea judiciară conţine toate elementele care să asigure independenţa magistraţilor.

"Aş vrea să fac o precizare foarte importantă, ca să nu mai repete cineva propagandistic, cât se poate de găunos, că se instituie un control politic asupra Justiţiei. Legea 304/2004 privind organizarea judiciară conţine toate elementele care să asigure independenţa magistraţilor, imparţialitate în exercitarea actului de justiţie, inavobilitatea judecătorilor şi stabilitatea procurorilor. Nici până astăzi, din noiembrie, nimeni, nici de la Bruxelles, nici de la Bucureşti, nici din alt colţ al lumii nu a putut să facă dovada care anume text din propunerea legislativă ar pune sub control politic, ar afecta independenţa în vreun fel a sistemului judiciar din România. Explicaţia e foarte simplă - nu a putut identifica nimeni un text pentru că el nu există. Nu există nimic în ceea ce priveşte organizarea judiciară care să rezulte din voinţa politică de control a cuiva, cu atât mai mult cu cât alternanţa la putere ar face, în modul cel mai raţional şi previzibil cu putinţă, ca acest control politic să fie exercitat de forţe politice diferite. (...) Peste 90% din textele adoptate provin de la asociaţiile profesionale ale magistraţilor. Dezbaterile au avut loc cu transmisii în direct atât online, cât şi transmise de posturile de televiziune. Dezbatere mai transparentă ca acum nu cred că am mai avut cu prilejul altei propuneri legislative", a susţinut el.

PNL a anunţat luni, după raportul final dat de comisia specială care a modificat legile justiţiei, că le va ataca din nou la Curtea Constituţională, acuzând că şedinţa comisiei a fost „sub imperiul grabei şi al superficialităţii".

Cele trei legi vor merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.12