Cele zece personalităţi ale anului 2013

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cele zece personalităţi ale anului 2013

Monden 24 Decembrie 2013 / 00:00 497 accesări

Agenţia France Presse a ales zece personalităţi ale anului 2013 care fie au ţinut prima pagină a ziarelor, fie sunt reprezentative pentru o anumită luptă, evoluţie notabilă sau fenomen de societate. Pe primul loc se află Edward Snowden, care a dezvăluit programul american de supraveghere mondială a comunicaţiilor şi a declanşat o dezbatere planetară privind protecţia vieţii private. Catalogat drept trădător de Washington şi refugiat în Rusia, Snowden este însă considerat de mulţi cel care a dat alerta, un eroic apărător al libertăţilor.

Pe locul 2 este nominalizat preşedintele iranian Hassan Rohani. Sufocat de sancţiuni economice, Iranul se deschide din nou către lume şi reia relaţiile cu „Marele Satan” american prin concesiile făcute pe tema programului nuclear. Această mişcare, ce poate duce la o redistribuire a influenţelor în Orientul Mijlociu, este întruchipată de clericul moderat de 65 de ani, pragmatic şi experimentat, ales în iunie la Preşedinţia Iranului.

Malala Yousafzai se află pe locul 3. Ţinta unor ucigaşi în timp ce se întorcea de la şcoală într-un autobuz, Malala Yousafzai a devenit simbolul luptei pentru educaţia fetelor în Pakistan, ţara sa natală, şi în Afganistan. Adolescenta milita de mai mulţi ani pentru această cauză şi ţinea un blog pe site-ul BBC. Salvată de la moarte de chirurgii britanici, ea a impresionat întreaga lume, la doar 16 ani, prin determinarea, maturitatea şi claritatea gândirii sale. Ea îşi foloseşte neaşteptata notorietate pentru a aduce în atenţie cauza fetelor din Pakistan şi Afganistan.

Când a apărut la balconul bazilicii Sfântul Petru, pe 13 martie, Papa Francisc a fost o surpriză enormă, dar şi un şoc. Un papă argentinian, cardinalul Jorge Bergoglio, fusese ales. Un papă foarte diferit de predecesorii săi. Mai apropiat, mai accesibil, dar şi un comunicator mai abil, el pare dispus să abordeze problemele dificile pe care predecesorii săi au preferat să le evite şi în măsură să refacă imaginea Bisericii în rândul catolicilor şi nu numai.

Evan Spiegel este „steaua în ascensiune” a reţelelor de socializare. În momentul în care Twitter îşi făcea o intrare senzaţională la Bursă, tânărul american de 23 de ani şi-a permis să refuze cei trei miliarde de dolari oferiţi de Facebook în schimbul achiziţionării Snapchat, sistemul său ce permite schimbul de fotografii şi imagini video care se autodistrug după câteva secunde. Conceptul, al cărui co-inventator este, face furori în rândul tinerilor la sfârşitul acestui an.

Ben Ainslie este angajat în Cupa Americii. Team Oracle USA a trecut în câteva zile de la chinurile unei înfrângeri anunţate la o incredibilă victorie. Această reuşită, una dintre cele mai frumoase ale anului sportiv, i se datorează britanicului Ben Ainslie, cvadruplu campion olimpic, chemat în ajutor în plină competiţie pentru a reface tactica echipei. După opt victorii, americanii păstrează cupa în detrimentul neozeelandezilor şi se pot lăuda cu o răsturnare de situaţie fără precedent.

Actriţa Adele Exarchopoulos a provocat emoţii puternice la Festivalul de la Cannes pentru rolul din „La Vie d'Adele”, pelicula regizată de Abdelatif Kechiche. Tânăra actriţă franceză în vârstă de 20 de ani joacă rolul unei liceene care se îndrăgosteşte cu pasiune de o altă femeie. Dar nimeni nu vede filmul drept unul despre homosexualitate, într-un moment în care atât în Europa, cât şi în America, cuplurile gay obţin dreptul de a se căsători. Semn al timpurilor, „Adèle” nu este o operă militantă, ci doar o poveste de dragoste filmată natural.

Camila Vallejo este una dintre noile feţe, foarte fotogenice, ale mişcărilor de contestare multiforme care agită, în prezent, mai multe ţări din America Latină. Inspiratoare a protestelor studenţeşti care au avut loc în Chile în 2011, comunistă, ea a fost aleasă recent, la 25 de ani, deputată în Parlamentul unei ţări a cărei clasă politică este din ce în ce mai dominată de femei. Socialista Michele Bachelet a recâştigat Preşedinţia în faţa conservatoarei Evelyn Matthei, într-o regiune în care alte femei deţin primele roluri în politică, precum argentinianca Cristina Kirchner şi brazilianca Dilma Rousseff.

Popularitatea excepţională a familiei regale în Marea Britanie este reprezentată anul acesta de bebeluşul regal, prinţul George, şi de parcursul impecabil al părinţilor săi, prinţul William, şi soţia sa, Catherine Middleton. Prinţul George este cel de-al treilea în ordinea succesiunii la tron, după tatăl său şi bunicul său, Charles, care, la 65 de ani, încă îşi aşteaptă momentul de glorie. După modelul Windsorilor, alte familii regale europene, precum cea din Belgia sau din Olanda, au reuşit să-şi reînnoiască imaginea.

James Foley şi jurnaliştii reţinuţi în Siria închid topul. Implacabil, în 2013, vocile independente care să depună mărturie despre războiul din interiorul Siriei au fost reduse la tăcere. Rebelii care au legături cu al-Qaida şi-au consolidat controlul asupra unor părţi importante din zonele ţării controlate de opoziţie, în timp ce regimul de la Damasc nu a dat nici cel mai mic semn de compromis. Jurnaliştii au suferit ameninţări, intimidări. Unii au fost ucişi şi aproximativ 30 de reporteri au fost răpiţi, printre care şi americanul James Foley, care a contribuit la acoperirea conflictului pentru AFP. Familia sa luptă în prezent pentru ca el să fie găsit şi eliberat.12
Pagina a fost generata in 0.1322 secunde