CENTENAR - Conferință națională la Universitatea Ovidius

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
CENTENAR - Conferință națională la Universitatea Ovidius
Cultură 12 Martie 2018 / 12:26 623 accesări 0 comentarii

Facultatea de Teologie a Universității "Ovidius" din Constanţa, în parteneriat cu Centrul de Cercetări Științifice Interdisciplinare “Dumitru Stăniloae” al Universității “Valahia” din Târgoviște (CCSIDSUVT), organizează joi, 15 martie 2018, Conferinţa Naţională 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România (27 Martie 1918), primul pas spre Marea Unire.

Evenimentul se înscrie în seria de manifestări desfășurate în cadrul Patriarhiei Române în acest an - Anul omagial al unității de credință și de neam, an comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.

În cadrul evenimentului, vor conferenția:

  • Dr. Ion CONSTANTIN, Istoric, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, Mișcarea de emancipare politică, națională și culturală din Basarabia în contextul Revoluției ruse. Împrejurările care au dus la Unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918);
  • Colonel (r) Mihai PURCARU, Vicepreședinte al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala județeană Bacău, Basarabia - pământ românesc (100 ani);
  • Conf. Univ. Dr. Constantin Claudiu COTAN, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Contribuția clerului ortodox din Basarabia la realizarea Marii Uniri.

27 martie 1918 este ziua memorabilă în care Sfatul Țării reunit la Chișinău a decis prin vot nominal deschis Unirea Basarabiei cu România. Declarația preciza în mod explciit: „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna SE UNEȘTE CU MAMA SA, ROMÂNIA”. Câteva luni mai târziu, între 25-27 noiembrie 1918 Sfatul Țării s-a întrunit într-o a doua sesiune în care a luat o serie de hotărâri, cea mai importantă fiind unirea fără condiții cu România, iar la final autodizolvarea acestui for decizional.

Revenirea Basarabiei la Patria Mamă, România, urmată de cea a Bucovinei (la 15/28 noiembrie 1918) au fost, așadar, pașii esențiali pentru realizarea unității naționale a românilor, unitate înfăptuită sub providența divină, la o zi după sărbătorirea ocrotitorului de neam - Sfântul Apostol Andrei, 1 Decembrie 1918, când, la rândul ei, Adunarea Națională a poporului român din Transilvania, Banat și părțile ungurene a hotărât ca unirea cu țara mamă să fie „pentru toate veacurile".

Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1924 secunde