Centrul „Jean Constantin” va fi inaugurat după o prea lungă reabilitare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În sfârșit! Centrul „Jean Constantin” va fi inaugurat după o prea lungă reabilitare
Administrație 17 Aprilie 2018 / 18:16 1747 accesări 0 comentarii

Cinci ani! Atât a durat reabilitarea fostului cinematograf-emblemă „Republica”, unul dintre cele mai importante obiective de acest gen din Constanța și chiar din România. După cinci ani de reabilitări și numeroase amânări ale inaugurării, Centrul Cultural Județean „Jean Constantin” (căci aceasta este noua titulatură a fostului Cinema „Republica”) se va deschide oficial vineri, 20 aprilie, de la ora 11.00. „Reabilitarea centrului a fost un proiect cu finanțare europeană derulat în perioada 1 aprilie 2013 - 1 noiembrie 2016, valoarea totală a lucrărilor fiind de aproximativ 9,5 milioane de lei. Proiectul a avut ca obiectiv reabilitarea și modernizarea clădirii fostului cinematograf „Republica” și dotarea centrului cu mobilier adecvat, dar și echipamente specifice”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Constanța (CJC). Evenimentul de inaugurare debutează vineri, 20 aprilie, de la ora 11.00, cu prezentarea proiectului și a dotarilor actuale, o expoziție de fotografie cu tema „Cinematograful Republica – trecut și prezent”, ceremonie dezvelire bust „Jean Constantin” și o proiecție de film documentar. Manifestările continuă sâmbătă, 21 aprilie, de la ora 11.00, cu o întâlnire a ONG-urilor reprezentante ale tinerilor din județul Constanța cu reprezentanții CJC, iar de la 13.00 are loc un spectacol prezentat de elevii claselor de actorie ale Colegiului Național de Arte „Regina Maria”. Este vorba despre piesa „Hamlet”, spectacol prezentat și în cadrul Olimpiadei Naționale organizate de CNA „Regina Maria” în colaborare cu ISJ Constanța. Duminică, 22 aprilie, de la ora 11.00, va avea loc o expoziție de fotografie organizată de elevii Centrului Cultural „Theodor Burada”, iar de la ora 13.00, evenimentul de inaugurare se încheie cu proiecția filmului documentar –artistic „Ovidius”, realizat pentru a celebra 50 de ani de la înfrățirea orașelor Constanța și Sulmona.

REABILITARE ANEVOIOASĂ

În ultimii cinci ani, fostul Cinema „Republica” a fost într-o continuă reabilitare, ce părea să nu se mai termine niciodată. Lucrările începute în 2013 au fost finalizate în noiembrie 2016, însă data de inaugurare oficială a obiectivului reabilitat a fost amânată în repetate rânduri din diverse motive: ba lipsa unor autorizații, ba probleme birocratice, ba lipsa dotărilor. Din fericire, de această dată nu mai e cale de întors. Un singur lucru rămâne încă sub semnul incertitudinii: dacă evenimentele din cadrul centrului vor continua sau se vor opri doar la momentul inaugurării.

EMBLEMĂ PENTRU CONSTANȚA ȘI ROMÂNIA

Cinematograful „Republica” din Constanța a fost inaugurat în 1954. De la bun început a fost considerat o emblemă atât pentru oraș, cât și pentru țară, fiind al doilea cinematograf ca mărime și importanță din România, după Patria din București. Ținând cont de posibilitățile limitate de distracție de dinainte de '89, Republica a reprezentat pentru constănțeni, și nu numai, oaza de cultură și distracție. În sala cu aproape 1.000 de locuri au rulat mii de filme străine și românești, cele mai multe fiind difuzate în premieră națională. Pentru a putea urmări un film bun, oamenii ajungeau să stea la cozi imense pentru a prinde un bilet.

DECĂDEREA ȘI RENAȘTEREA

Obiectivul a ținut ștacheta ridicată timp de 40 de ani. După schimbarea regimului comunist, coroborată cu invazia tehnologiei, studioul și-a pierdut din strălucire, iar, treptat, publicul și-a pierdut interesul. Fără o implicare a autorităților care aveau în proprietate obiectivul și după o încercare eșuată de privatizare, Republica s-a degradat, iar la mijlocul anilor '90 a ajuns o ruină. În 2013, însă, Consiliul Județean Constanța a preluat imobilul și a obținut peste 11 milioane de lei din fonduri europene pentru reabilitarea obiectivului. Contribuția CJC pentru acest proiect a fost de peste 500.000 de lei. Inițial, noul centru trebuia să fie inaugurat în 2015, dar, din cauza unor contestații repetate la achiziția dotărilor, termenul nu a fost respectat. Cel mai probabil, însă, centrul va fi gata până în decembrie 2016. Potrivit proiectului, noul centru va fi utilizat pentru noi activități de educație și recreere în beneficiul tinerilor.Pagina a fost generata in 0.1362 secunde