Cetatea Carsium (Hârșova) va vedea lumina restaurării și a conservării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cetatea Carsium (Hârșova) va vedea lumina restaurării și a conservării
Administrație, Cultură 05 Noiembrie 2019 / 14:56 522 accesări 4 comentarii

Castrul roman Carsium, situat pe teritoriul localității Hârșova, a fost întemeiat de împătatul Traian în anul 103

Castrul roman Carsium, situat pe teritoriul localității Hârșova, a fost întemeiat de împătatul Traian în anul 103

Castrul roman Carsium, situat pe teritoriul localității Hârșova, a fost întemeiat de împătatul Traian în anul 103

Castrul roman Carsium, situat pe teritoriul localității Hârșova, a fost întemeiat de împătatul Traian în anul 103

Marius Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, a semnatmarți, 5 noiembrie, contractul de proiectare, execuție de lucrări și asistență tehnică pentru proiectul „Restaurarea, conservarea, amenajarea și valorificarea cultural - turistică a Cetății Carsium”. Valoarea totală a acestui proiect este de aproximativ 10,6 milioane lei (fără TVA), din care componenta de proiectare, execuția de lucrări și asistența tehnică din partea proiectantului se ridică la 7,5 milioane lei (fără TVA). Fondurile sunt asigurate prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 5.1 “Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Operațiunea “Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale”.

„Prin acest proiect vom reuși să valorificăm Cetatea Carsium la adevărata sa valoare. Acest obiectiv are o însemnătate deosebită atât din punct de vedere istoric, cât și din punct de vedere turistic, mai ales pentru faptul că Cetatea se află pe lista de includere în patrimoniul UNESCO. Vom da ordinul de începere a lucrărilor, petru ca execuția să poată demara și îmi doresc ca termenele să nu fie depășite. Am încredere că totul va decurge conform graficului și că Cetatea Carsium va fi redată circuitului turistic, cât mai curând posibil”, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă restaurarea, conservarea, protejarea și punerea în valoare la adevărata dimensiune a Cetății Carsium (Hârșova). Mai exact, lucrările de investiţiei vor fi împărţite în obiective, după cum urmează: obiectivul Turnul Comandantului, obiectivul Zid Sector Port, obiectivul Corp Multifuncţional “Conex”, obiectivul Zid Sector Incinte Vest, Obiectivul Amenajare de Sit “Conex”, Obiectivul Împrejmuire “Conex”, Obiectivul Reţele de utilităţi în incintă.

Durata de execuție a contractului de servicii este de 36 luni, din care proiectare 6 luni și execuție de lucrări 30 luni. Contractul a fost atribuit prin licitație publică asocierii „S.C. Actaeon Invest S.A Research Consorzio Stabile Societa Consortile ARL - S.C. Princer S.A”, lider de asociere fiind S.C. Actaeon Invest S.A.

Loading...

4 comentarii

Doru 15:15:21 / 05 Noiembrie 2019
Anul 113 , bre !

Daca trepadusii de la CJConstanta , vor repeta figura la Carsium , ca si la Capidava , atunci ne-am regulat deplin trecutul ! Adica , am intrat comic , pe veci , in derizoriu fatal , iar ideea cretina , ridicola , de a scoate bani din kitsch-ul PSD-ist , prea scump , prea gretzos , pe bani europeni , sau de la fraierii mioritici , ne indeparteaza , ne alieneaza , de istorie , de timp sacru si revolut ...

un cititor 08:42:37 / 06 Noiembrie 2019
vai de ei

De unde știu cât costă lucrarea dacă încă nu au un proiect?! Cum adică semnează începerea lucrărilor dacă nu au proiect și deci nici autorizație de construcție?!

Alin 11:57:35 / 06 Noiembrie 2019
Pentru un cititor

De unde ai înțeles matale că nu au un proiect??? Ce autorizație de construcție visezi matele, bre? Acolo nu se construiește nimic, se restaurează și se conservă situl! Acolo altfel de autorizatii se dau si bineinteles ca au fost luate, caci altfel nu de putea face licitatia si nici proiectul pentru fonduri euripene nu putea fi aprobat. Ce dracu mancati borș aiurea in tranvai fara sa aveti havar de nimic?! Pertinenta e zicerea omului dinaintea matale, Doru! El are dreptate. E posibil ca lucrarile sa se dovedeasca o bataie de joc, o mizerie si o crima la adresa patrimoniului, cum a fost la Capidava! Dar asta e alta mancare de peste!

un cititor 14:19:56 / 06 Noiembrie 2019
Pentru Alin

Păi cică acum a semnat contractul de proiectare. Deci nu are proiect. dacă nu nare proiect de unde știe cât costă. poate au doar bănuieli sau au vreo evaluare. Trebuie autorizație de construcție pentru orice lucrare de acest fel.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1759 secunde