Cetățenii britanici nu vor avea nevoie de viză de scurtă şedere în UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Parlamentul European a votat. După Brexit

Cetățenii britanici nu vor avea nevoie de viză de scurtă şedere în UE

Externe 04 Aprilie 2019 / 15:13 585 accesări

Parlamentul European a aprobat joi acordarea pentru cetăţenii britanici a dreptului de a călători fără vize pentru scurtă şedere în Uniunea Europeană după Brexit, inclusiv în cazul absenţei unui acord, transmite AFP potrivit Agerpres. Raportul elaborat de eurodeputatul socialist bulgar Serghei Stanişev a fost adoptat cu 502 voturi pentru, 81 de voturi împotrivă şi 29 de abţineri. Această exceptare se va aplica cu condiţia reciprocităţii din partea autorităţilor britanice în cazul cetăţenilor UE şi va fi aplicabilă în toate statele Uniunii Europene, cu excepţia Irlandei, ce are propriul acord bilateral cu Regatul Unit, şi în ţările asociate spaţiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia).

Noul act normativ european se va aplica din ziua următoare zilei retragerii Regatului Unit din UE. De la data respectivă, cetăţenii britanici nu vor avea nevoie de viză de şedere în UE pentru cel mult 90 de zile în interiorul oricărei perioade de 180 de zile.

Regatul Unit va fi inclus astfel pe lista celor peste 60 de ţări şi teritorii terţe ai căror cetăţeni nu au nevoie de viză pentru a intra în UE în interes de serviciu, în scop turistic sau pentru vizitarea rudelor şi prietenilor.

EXCEPTAREA DE VIZĂ NU DĂ ȘI DREPT DE MUNCĂ

Exceptarea de viză nu conferă titularului dreptului de a munci în Uniunea Europeană. Raportul în acest dosar a fost adoptat miercuri de Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European (LIBE), cu 38 de voturi pentru şi opt voturi împotrivă, după mai multe săptămâni de controverse legate de Gibraltar. În condiţiile în care Regatul Unit riscă o ieşire abruptă din Uniunea Europeană săptămâna viitoare (12 aprilie), statele UE pun presiune pe Parlamentul European să adopte acest raport în cursul acestei săptămâni, preşedintele PE luând marţi decizia - una destul de rară în astfel de cazuri - de a numi un alt raportor în acest dosar, pe socialistul bulgar Serghei Stanişev. Unii eurodeputaţi au apreciat că proiectul legislativ este ''ridicol'' şi au acuzat guvernul spaniol de intransigenţă şi politizarea acestei teme înaintea alegerilor naţionale din cursul acestei luni.12