Cetățenii turci din România au început să voteze pentru modificarea Constituției propusă de Erdogan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cetățenii turci din România au început să voteze pentru modificarea Constituției propusă de Erdogan

Externe 06 Aprilie 2017 / 17:37 339 accesări

Ambasada Turciei în România a deschis joi două secții de votare unde cetățenii turci aflați pe teritoriul României pot vota până duminică pentru modificarea Constituției, propusă de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. ”Ambasada Turciei la București vă informează că referendumul privind modificarea Constituției Turciei va avea loc în România între 6-9 aprilie 2017. În acest interval, cetățenii turci cu vârsta peste 18 ani, înregistrați în sistemul de vot în străinătate, vor putea vota între orele 09.00 - 21.00, prezentându-se la sediul Ambasadei la București sau la Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța. Pe baza unui act de identitate emis de autoritățile turce, toți cetățenii turci înscriși în registrul electoral din străinătate au dreptul să voteze la aceste două misiuni diplomatice în România”, anunță Ambasada Turciei la București, într-un comunicat de presă.

Conform informațiilor oferite de Consiliul Electoral Suprem al Turciei, în România se află 6.351 de votanți înregistrați. Numărul votanților poate fi însă unul mai mare, pentru că toți alegătorii înregistrați în străinătate au dreptul de a vota în orice secție de votare din afara țării. La ultimele alegeri, prezența la vot a alegătorilor turci pe teritoriul României a fost de 30% din totalul votanților înregistrați.

În Germania, Austria, Belgia, Franța, Elveția și Danemarca votul a început încă din 27 martie. Circa 1,4 milioane de persoane sunt aşteptate să voteze în Germania, unde se află cea mai mare comunitate turcă din diaspora. Referendumul din Turcia privind revizuirea Constituţiei vizează înlocuirea sistemului parlamentar cu cel prezidenţial şi îi va permite preşedintelui să emită decrete, să declare stare de urgenţă, să numească miniştri şi oficiali de stat cu rang înalt şi să dizolve Legislativul.

"Spuneţi „Da“ la urne, cât mai mulţi. Haideţi să dăm un răspuns necesar celor care promovează practici fasciste, acei nepoţi ai nazismului. Cei care încearcă să-i împiedice pe fraţii şi surorile noastre din Europa să voteze pot face asta cât vor ei. Fraţii noştri din Europa vor umple acele urne de vot. Nu vom permite ca trei sau cinci fascişti europeni să afecteze onoarea acestei ţări", a spus Erdogan în cadrul unui miting în provincia nordică Rize.

Tensiunile dintre Turcia şi Europa au început în luna martie, când Olanda şi Germania au blocat dreptul de participare la mitinguri ale comunităţii turce pentru miniştrii Guvernului de la Ankara. În Turcia, oamenii vor fi chemați la vot în data de 16 aprilie.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1365 secunde