CFR înregistrează profituri uriaşe, iar angajaţii trăiesc din salarii mizere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Le-a ajuns cuţitul la os

CFR înregistrează profituri uriaşe, iar angajaţii trăiesc din salarii mizere

Eveniment 06 Septembrie 2007 / 00:00 1007 accesări

Vremurile în care salariaţii din sistemul feroviar erau în topul celor mai bine plătiţi angajaţi din România au apus demult. Anii în care sindicatele au dus \"războaie\" cu conducerea Companiei CFR Călători pentru condiţii de lucru mai bune şi respectarea Contractului Colectiv de Muncă (CCM) şi-au pus amprenta asupra nivelului de trai al salariaţilor. Revoltaţi că sistemul feroviar a înregistrat datorii uriaşe către bugetul de stat, preţurile practicate pe seama călătorilor au crescut de la un an la altul şi că mare parte din traficul pe calea ferată a fost pierdut în dauna transportului rutier, ceferiştii s-au adresat autorităţilor. În locul salariilor decente pe care le-au avut pînă la marea grevă din 1999 şi a strategiilor de dezvoltare durabilă, ceferiştii au primit doar promisiuni. Trecînd peste greutăţile financiare, sindicaliştii sînt extrem de nemulţumiţi de indiferenţa administraţia căilor ferate, dar şi de conducerea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT). După întîlnirile desfăşurate toamna trecută între reprezentanţii Federaţiilor Mecanicilor de Locomotivă, \"Drum de Fier\", Automatizări şi conducerea Companiei Naţionale CFR SA, în vederea negocierii CCM, ceferiştii au fost asiguraţi că vor primi creşteri salariale de 21%. Pe parcursul negocierilor cu administraţia companiei, fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat că va încerca să ajute la poziţionarea sistemului feroviar într-o poziţie avantajoasă. \"A fost semnat un protocol adiţional care suspendă orice acţiune de protest pînă în primăvară, însă promisiunea s-a realizat doar pe jumătate: 10 procente. Chiar dacă am intrat în UE şi avem pretenţia că punem la dispoziţia călătorilor servicii europene, cei mai mulţi angajaţi din sistemul feroviar lucrează pe salariul minim pe economie, de 410 lei. Doar angajaţii cu vechime în muncă şi care reuşesc să obţină toate sporurile legale reuşesc să obţină un salariu mediu de 1.000 de lei\", a declarat liderul Uniunii Sindicale \"Feroviarul\" Constanţa, Vasile Anghel.

Din cauza datoriilor de mii de miliarde de lei vechi acumulate de CFR, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus sechestrul asigurator pe bunurile mobile şi imobile ale companiei, în vreme ce salariaţii nu au mai primit tichete de masă. \"Cu toate că am tras numeroase semnale de alarmă pe seama situaţiilor grele prin care trec feroviarii, am îndoieli că demersul nostru va fi luat în considerare. Ne-am săturat de promisiunile politicienilor. Au avut atîtea şanse de a demonstra că se pot implica, însă nu au făcut-o\", a completat Anghel.

Sindicatele şi administraţia, în faţa instanţei

Liderul sindical constănţean susţine că, deocamdată, nu se poate vorbi de declanşarea unor proteste în sistemul feroviar, însă ceferiştii sînt dispuşi să recurgă la toate modalităţile posibile pentru recuperarea banilor cuveniţi. După trei ani în care salariaţii au încercat să determine conducerea Regionalei CFR Constanţa să acorde restanţele la primele de Ziua Ceferistului, conflictul dintre sindicat şi administraţie s-a mutat în instanţă. \"Am dat în judecată Regionala CFR Constanţa pentru neplata sumelor cuvenite salariaţilor. La nivel naţional sînt peste 28.000 de salariaţi în situaţia de a primi cei 300 de lei cuveniţi, dintre care 300 de ceferişti numai din judeţul nostru. Aceşti oameni sînt încadraţi în clasa I de salarizare şi ar fi trebuit să primească banii, însă administraţia refuză acest lucru\", a precizat Anghel. Preşedintele Uniunii Sindicale \"Feroviarul\" a afirmat că pe parcursul discuţiilor, conducerea Regionalei CFR Constanţa a precizat că nu pot fi acordate prime salariaţilor, întrucît Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială refuză noi creşteri salariale. \"Ar fi trebuit să vină cu aceste obiecţii înainte de semnarea CCM la nivel de ramură, nu la sfîrşitul anului. Chiar dacă administraţia refuză să ne dea banii, avem încredere că situaţia se va rezolva în instanţă. Prima înfăţişare la tribunal este programată pentru 21 septembrie\", a încheiat Anghel.



12