China a pus capăt oficial politicii unui singur copil

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
China a pus capăt oficial politicii unui singur copil
Externe 27 Decembrie 2015 / 15:32 331 accesări 0 comentarii

China a pus capăt în mod oficial, duminică, politicii unui singur copil, odată cu promulgarea legii ce autorizează toate cuplurile chineze să aibă un al doilea copil, măsură adoptată pentru a face față procesului de îmbătrânire a populației și nevoilor de dezvoltare economică ale țării, relatează AFP și Xinhua. Partidul Comunist chinez (PCC) anunțase în luna octombrie reunțarea la această politică în vigoare de peste trei decenii.

Noua lege va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016. Toate cuplurile chineze căsătorite vor fi autorizate să aibă un al doilea copil, dar legea menține restricțiile asupra nașterilor adiționale. Beijingul a introdus limitarea nașterilor la finalul anilor '70, pentru a frâna tendința demografică galopantă la acea vreme. China a evitat astfel 400 de milioane de nașteri. Minoritățile etnice au fost totuși scutite de politica unui singur copil, iar în zonele rurale, cuplurile au avut permisiunea de a avea un al doilea copil, dacă primul era o fată. Politica unui singur copil a fost mult timp aplicată de Comisia de planificare familială, care ulterior a fuzionat cu Ministerul Sănătății chinez.

Avorturile selective, alimentate de o preferință tradițională a cuplurilor chineze pentru băieți, au condus la un grav dezechilibru. În 2014, rata a fost de 116 băieți nou-născuți la 100 de fete, la o proporție generală în cadrul populației chineze de 105 bărbați la 100 de femei. În urmă cu doi ani, autoritățile chineze au adoptat deja o flexibilizare a politicii unui singur copil, în sensul că s-a permis cuplurilor chineze să aibă al doilea copil, dacă cel puțin unul dintre cei doi părinți a fost el însuși singurul copil în familie.

Citește și:

Trei milioane de nașteri suplimentare pe an în China

Băieţel seropozitiv nedorit de consăteni

Tratament temporar pentru o boală rară

China menține politica unicului copilul

Taguri articol


Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1329 secunde