Cine apără noul Cod Fiscal?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cine apără noul Cod Fiscal?

Economie 08 Septembrie 2016 / 16:08 569 accesări

Am prezentat, în materialele precedente, vocile contra Noului Cod Fiscal ce se înnoieşte la doar câteva luni de la implementare. Acum, vă prezentăm şi vocea pro. Este cea a unui secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Gabriel Biriș, care a declarat că prevederile cuprinse în proiectul de modificare a Codului Fiscal trebuie aplicate, dacă nu acum, în viitor, pentru că duc la simplificarea și eficientizarea sistemului de taxare și vor ajuta la normalizarea pieței muncii. „Poate că acum nu este cel mai potrivit moment pentru modificări mai de substanță. Asta e o variantă de lucru. Nu tot proiectul trebuia să meargă într-o decizie, prin OUG. Se putea foarte bine ca o parte din el să meargă la Parlament ca proiect de lege. Important este ca ideile bune de acolo să fie folosite, să fie rafinate - chiar dacă nu acum - și să ne fie tuturor mai bine cu ele”, a explicat Biriș, la Digi24.

Potrivit acestuia, proiectul nu a fost gândit să aducă mai mulți sau mai puțini bani la buget, ci a fost gândit să pună ordine și să simplifice. „Nu pomenim în acest proiect de nicio creștere de contribuții. Pentru angajați și angajatori în niciun caz nu vorbim de creșteri de taxe. Nu înseamnă niciun leu în plus sau în minus la cost (angajator - n.r.) sau la net (angajat - n.r)”, a mai spus Biriș. El a reamintit faptul că proiectul prevede, de fapt, mutarea contribuțiilor de sănătate și de pensie de la angajator la angajat, pentru că toate acestea sunt în beneficiul angajatului, nu al angajatorului. „Să renunțăm la această ipocrizie - contribuțiile angajatului, ale angajatorului. Toate sunt contribuțiile angajatului”, a mai spus oficialul din Finanțe.

Astfel, la angajat, contribuțiile ar crește de la 5,5% la 8,9% la sănătate și de la 10,5% la 21,7% la asigurări sociale, însă aplicate asupra unei baze mai mari, pentru că proiectul mai prevede, la măsuri tranzitorii, modificarea brutului în consecință. Pe de altă parte, angajatorul nu mai suportă aceste contribuții pentru angajat, însă creşterea salariului înseamnă, automat, taxe mai mari, lucru pe care secretarul de stat evită să-l amintească.

Referitor la modul în care prevederile din proiect ar influența taxarea PFA, acesta a subliniat că „trebuie să înțelegem că, atunci când legea prevede pentru cineva o sarcină fiscală mai mică, altcineva trebuie să plătească”. „De 12 ani de când vorbesc în public despre legislație fiscală, vorbesc de lărgirea bazei de impozitare. Este foarte important să nu mai avem excepții, pentru că erodează baza și creează instabilitate. Dacă vom continua în acest fel vom avea categorii de privilegiați și de oropsiți sau șmecheri și fraieri”, a mai spus secretarul de stat.

Conform profit.ro, care citează un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru modificarea Codului Fiscal, contribuțiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. În schimb, angajatorii vor fi scutiți de CAS pentru condiții normale de muncă, precum și de CASS. Măsura va afecta persoanele cu activități independente, care, în prezent, datorează 10,5% și 5,5%. Povara taxării se va dubla în cazul lor. Angajatorii vor achita doar CAS pentru condiții deosebite sau speciale de muncă, de 4,2%, respectiv 8,2%. Astfel, contribuțiile sunt aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activități independente, cum sunt PFA și profesiile libere. Pentru a atenua impactul majorării contribuțiilor asupra salariaților, proiectul prevede măsuri care vizează salariul mediu brut.12