Cine controlează și cum ce produse alimentare se vând în școli

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un semnal de alarmă Cine controlează și cum ce produse alimentare se vând în școli
Politică, Educație 16 Septembrie 2019 / 19:35 483 accesări 0 comentarii

În ședința Senatului din 16 septembrie, senatorul constănțean Ștefan Mihu a adresat o întrebare președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Miron Constantinescu. Prin intervenția sa, senatorul PSD a solicitat o strategie a ANPC pentru o bună monitorizare și controlul calității produselor alimentare ambalate care se comercializează în instituțiile de învățământ. redăm, în continuare, integral, interpelarea senatorului Mihu.

„Odată cu deschiderea oficială a cursurilor noului an școlar, milioane de copii și adolescenți si-au reluat activitatea în instituțiile de învățamânt preuniversitar. Totodată, și-au reluat activitatea și mii de unități de alimentație publică ce deservesc grădinițe, școli primare, gimnaziale sau liceale, care vând copiilor și adolescenților alimente gata ambalate. Problema este că, din păcate, multe dintre aceste unități de alimentație comercializează, fără a fi supuse totdeauna unor controale riguroase, produse de o calitate îndoielnică, conținând, printre alte ingrediente controversate, o adevărată colecție de E-uri, alături de zahăr sau produse din zahăr, toate în procente alarmante, pentru a nu aminti de constituenți alimentari cu termen de valabilitate expirat.

Aceste „bunătați” discutabile au un impact deloc favorabil pentru sănătate, putând afecta direct dezvoltarea fizică, psihică și emoțională a copiilor și tinerilor. De altfel, studii pertinente întreprinse de Organizația Mondială a Sănătății indică, fără dubii, consecințele grave incontestabile ale unei asemenea alimentații controversate asupra omului contemporan, fie el adult sau copil, deci cu atât mai mult asupra tinerei generații. În acest sens, OMS a documentat riguros repercursiunile îngrijorătoare pentru sănătatea umană ale unei alimentații bogate în carbohidrați si saturate cu E-uri, legate de scăderea dramatică a imunității si apariția unor boli coronariene, boli ale circulației sangvine, tiroidei, rinichilor, mergând până la instalarea prematură a unor forme de tumori și alte maladii incurabile.

Datele statistice sunt cu atât mai alarmante pentru țara noastră, cu cât circa 25% dintre copiii noștri suferă de obezitate sau supraponderabilitate, iar incidența acestor dezechilibre și disfuncționalități a crescut dramatic. Firește, peste tot în lume, fenomenul obezității și al supraponderabilității se manifestă tot mai îngrijorator, dar acesta nu este și nu poate fi, în niciun fel, un motiv de pasivitate și/sau de indiferență din partea autorităților noastre de resort!

Iată de ce consider că se impun măsuri sporite de monitorizare și control al calității produselor alimentare gata ambalate destinate consumului copiilor și adolescenților, fără a exclude, dacă este cazul, eventuale inițiative pe plan legislativ adresate Guvernului vizând amelioararea cadrului legislativ și creșterea exigențelor față de agenții economici care activează pe acest palier!

Față de cele de mai sus, vă rog să binevoiți, stimate domnule Președinte, să prezentați o strategie în domeniu a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, precum și măsurile concrete pe care le aveți în vedere, în perioada următoare, pentru remedierea / ameliorarea aspectelor semnalate.”

Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1898 secunde