Cine ne ucide? Ce spune un celebru neurolog

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cine ne ucide? Ce spune un celebru neurolog

Sănătate 24 August 2017 / 17:37 1686 accesări
Șeful Clinicii de Neurologie de la Spitalul Clinic Universitar de Urgență București, neurolog Ovidiu Băjenaru: ”Din nefericire, în lume, România ocupă poziția a treia în topul țărilor în care se moare din cauza accidentelor vasculare cerebrale”

Șeful Clinicii de Neurologie de la Spitalul Clinic Universitar de Urgență București, neurolog Ovidiu Băjenaru: ”Din nefericire, în lume, România ocupă poziția a treia în topul țărilor în care se moare din cauza accidentelor vasculare cerebrale”

Celebrul neurolog Ovidiu Băjenaru a vorbit, pentru dcnews.ro, despre principalul ucigaș al adulților români. Șeful Clinicii de Neurologie de la Spitalul Clinic Universitar de Urgență București prezintă o statistică absolut îngrijorătoare. ”Accidentele vasculare cerebrale, din păcate, în România, sunt principalul ucigaș în populația adultă, alături de boala coronariană”, a precizat medicul primar neurolog, la interviul DCNews.Ovidiu Băjenaru a adăugat că ”accidentele vasculare celebrale sunt, de departe, principala cauză de invaliditate fizică și mentală”. Totodată, el precizează că ”din nefericire, în lume, România ocupă poziția a treia în topul țărilor în care se moare din cauza accidentelor vasculare cerebrale” și că ”rămâne o mare problemă de sănătate publică”.

DE CE SE ÎNTÂMPLĂ ASTA?

Despre factorii de risc,șeful Clinicii de Neurologie de la Spitalul Clinic Universitar de Urgență București a subliniat că este vorba, în primul rând, ”de hipertensiunea arterială, cea mai frecventă afecțiune vasculară și care astăzi beneficiază de soluții terapeutice extrem de eficiente. Problema este că și medicii, și populația trebuie să înțeleagă că această afecțiune trebuie depistată la vârste mici, că valori nu foarte mari ale tensiunii sunt importante, ci valori ale tensiunii maxime care depășeșc 14-15 centimetri coloană de mercur sunt deja un factor de risc important pentru modificarea în timp a vaselor cerebrale, a căror patologie este, de fapt, cauza cea mai frecventă a accidentelor vasculare cerebrale. Este cel mai important factor de risc și este și cel mai tratabil. De la vârsta adolescenței oamenii trebuie să-și măsoare tensiunea arterială și când există valori crescute să înceapă o terapie, care nu constă doar în terapia medicamentoasă, ci și a regimului de viață”.

CE ÎNSEAMNĂ SCHIMBAREA REGIMULUI DE VIAțĂ

Ovidiu Băjenaru a precizat că ”regimul de activitate fizică nu trebuie diminuat, dimpotrivă, trebuie crescut în parametri rezonabili, scăderea consumului de sare, scăderea consumului crescut de alcool, a fumatului”. Medicul a subliniat că hipertensiunea arterială este una cronică.”Se poate trata atât timp cât omul respectă regimul de viață și face tratament. Când valorile tensionale s-au normalizat, oamenii greșesc aici, își întrerup tratamentul sau îl diminuează crezând că s-a vindecat. Hipertensiunea arterială nu este o boală care să se vindece, e o boală care se tratează și trebuie tratată constant tot restul vieții”, a spus medicul neurolog.

DISLIPIDEMIA ”Măsurarea periodică a valorilor componentelor profilului lipidic este foarte importantă”, a atras atenția Ovidiu Băjenaru.Șeful Clinicii de Neurologie de la Spitalul Clinic Universitar de Urgență București a precizat că, ”odată depistată o dislipidemie, ea trebuie tratată. Cum? Prin regim alimentar, prin exercițiu fizic constant și cu multe beneficii. În regimul alimentar, trebuie să existe alimente vegetale, cu reducerea, chiar scoaterea completă a dulciurilor concentrate, scăderea grăsimilor de origine animală, cu tipizarea uleiurilor vegetale”.

DIABET ZAHARAT TIP II ”Aproximativ 40% dintre pacienții noștri au diabet zaharat de tip II și cel puțin jumătate îi descoperim că au diabet cu ocazia primului accident vascular cerebral”, a subliniat Ovidiu Băjenaru.

OBEZITATE, FUMAT, ALCOOL Medicul primar neurolog a precizat, în acest context: ”Nu putem să nu avem în vedere obezitatea și supragreutatea, un alt factor de risc important, apoi fumatul, consumul excesiv de alcool sunt iar factori de risc cât se poate de modificabili prin renunțarea la acestea”.

DCNewsa demarat, în colaborare cu profesorul Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, un proiect dedicat informării publicului, dar și a specialiștilor asupra unor subiecte medicale de actualitate. Seria de emisiuni realizată de profesorul Irinel Popescu, sub egida Academiei de Științe Medicale, se va numi Academia de Sănătate.



12