Cine te racordează ieftin la rețelele de curent și gaze?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Analiza Concurenței

Cine te racordează ieftin la rețelele de curent și gaze?

Social 13 Iunie 2019 / 18:23 1650 accesări
Consumatorii care aleg o firmă specializată în racordarea la rețelele de electricitate și gaze plătesc mai puțini decât cei care lucrează direct cu operatorii rețelelor

Consumatorii care aleg o firmă specializată în racordarea la rețelele de electricitate și gaze plătesc mai puțini decât cei care lucrează direct cu operatorii rețelelor

CÂT COSTĂ Consumatorii care îşi aleg singuri firma care să le realizeze lucrările de racordare la reţeaua electrică plătesc mai puţin, în comparaţie cu cei care acceptă tariful iniţial propus de operatorul de reţea pentru aceste lucrări, potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenţei, remis, joi, Telegraf Constanța. Aceasta este una dintre concluziile analizei preliminare derulate de CC în piaţa branşamentelor la reţelele energetice - „Implicarea noastră, prin propunerile de ajustare a legislaţiei şi condiţiile impuse în urma unor investigaţii, a condus la îmbunătăţirea concurenţei în această piaţă. Mecanismul de contractare a lucrărilor de racordare, cel prin care consumatorul îşi selectează direct prestatorul, a produs efectele anticipate la demararea procesului de liberalizare a acestei pieţe“. În ceea ce priveşte racordarea la reţeaua de gaze naturale, Consiliul a constatat o îmbunătăţire semnificativă a legislaţiei aferente, în sensul în care consumatorii pot selecta operatorul autorizat care să efectueze lucrările de proiectare sau execuţie a instalaţiilor de gaze naturale şi să negocieze cu acesta tariful/tarifele. Costul mediu de racordare la reţeaua electrică de joasă tensiune, reţea la care sunt conectaţi majoritatea clienţilor casnici, a înregistrat valori cuprinse între 978 lei şi 2.602 lei. Totodată, nivelul mediu al tarifului de racordare la reţeaua de gaze naturale pentru un consumator casnic a înregistrat în perioada analizată valori cuprinse între 943 lei şi 3.346 lei. Costurile de racordare sunt influenţate de dispersia clienţilor şi de arhitectura reţelei, adică tipul de lucrare ce trebuie realizată. Spre exemplu, dacă racordarea la reţea implică lucrări suplimentare pentru extinderea sau redimensionarea acesteia, iar investiţia necesară realizării acestor lucrări nu este cuprinsă în planul de investiţii al operatorului de distribuţie, clienţii finali trebuie să suporte costurile extinderii / redimensionării.

CINE FACE Totodată, analiza CC a reliefat faptul că există un număr mare de operatori economici care deţin autorizaţiile necesare pentru a activa în piaţa lucrărilor de racordare, în vederea realizării activităţilor de proiectare, executare şi verificare a lucrărilor de racordare. Cu toate acestea, Consiliul Concurenţei a constatat că există dificultăţi în a contacta operatorii autorizaţi, deoarece unii dintre aceştia nu li-au actualizat informaţiile puse la dispoziţie pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). În acelaşi timp, potrivit CC, există o tendinţă, în special în rândul operatorilor reţelelor de gaze naturale, de a apela la personalul propriu pentru realizarea activităţilor de proiectare şi executare a instalaţiilor de racordare. Favorizând personalul propriu, există riscul ca operatorii de distribuţie să aibă un comportament anticoncurenţial în raport cu firmele care sunt autorizate de ANRE să presteze activităţi de proiectare, executare şi verificare a instalaţiilor de racordare. „Operatorii de distribuţie trebuie să înţelegă că nu au voie să îşi folosească poziţia deţinută în piaţa distribuţiei de energie electrică sau de gaze naturale într-o anumită zonă pentru a influenţa concurenţa din pieţele conexe, pieţe pe care şi operatorul de reţea activează alături de alţi concurenţi“, spune preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chirițoiu. În acest context, CC recomandă introducerea obligaţiei pentru operatorii de distribuţie de a informa din oficiu utilizatorii cu privire la faptul că au dreptul să-şi selecteze singuri operatorul calificat din lista publicată pe site-ul ANRE, care să le realizeze lucrările de racordare.

CÂT DUREAZĂ În perioada 2015 - 2018, numărul cererilor de racordare pentru reţelele de gaze şi de energie electrică înregistrate la nivel naţional a crescut în mod constant, iar durata procesului de racordare a fost, în general, una destul de mare, cu diferenţe semnificative între diferite zone de reţea. Spre exemplu, în cazul racordării la reţelele de energie electrică, în 2017, durata medie a procesului de racordare la reţeaua de joasă tensiune a fost de 83 zile, iar la reţeaua de medie tensiune - de 234 zile. În cazul racordării la reţelele de gaze naturale, în funcţie de operatorul de distribuţie concesionar şi de întinderea/dimensiunea reţelei pe care o administrează, durata medie de racordare a înregistrat valori foarte diferite, cuprinse între 21 zile şi 270 zile. În cadrul analizei derulate s-a observat că durata mare a procesului de racordare este cauzată, în principal, de colaborarea dificilă a operatorilor cu autorităţile locale în vederea obţinerii avizelor şi autorizaţiile prevăzute de legislaţie, necesare pentru a realiza lucrările de racordare. Ca urmare, CC recomandă modificarea legislaţiei, astfel încât să fie introduse termene clare de soluţionare a solicitărilor, inclusiv pentru autorităţile locale implicate în procesul de racordare.



Ştiri recomandate

12