Cine va restaura Cazinoul din Constanța? Probabil extratereștrii!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Contestație la contestație la contestație la contestație...

Cine va restaura Cazinoul din Constanța? Probabil extratereștrii!

Administrație 31 Octombrie 2017 / 18:08 3015 accesări

Proiectul de restaurare a Cazinoului din Constanța a primit o nouă lovitură. A treia licitație pentru desemnarea celui ce se va ocupa de restaurarea monumentului a fost contestată și răscontestată. Asta înseamnă că va mai trece o perioadă până când vom putea vorbi concret despre restaurarea edificiului care se degradează pe zi ce trece. Din cauza contestatarilor de serviciu, credem că nu peste mult timp vom vedea Cazinoul doar în poze. Șansa lui ar putea veni de la extratereștri, singurii care ar mai putea salva acest edificiu.

Steaua norocoasă a Cazinoului din Constanța a căzut într-o groapă murdară și urât mirositoare. În acest scandal care nu pare să aibă sfârșit, toată lumea contestă. În luna martie a acestui an, se organiza cea de-a treia licitație pentru restaurarea Cazinoului, considerat un simbol al României, nu numai al Constanței. La acea vreme, mulți credeau s-au aliniat planetele, iar acest proiect va fi pus în aplicare. Numai că trăim în România, unde toată lumea contestă pe toată lumea. După ce a fost stabilit câștigătorul, una dintre firmele descalificate a decis să conteste oferta acestuia. După ce a pierdut în primă instanță la Tribunalul București, Curtea de Apel i-a dat câștig de cauză. Astfel că instanța a anulat procedura de licitație și a decis reevaluarea ofertelor de către Compania Națională de Investiții, cea care trebuie să se ocupe de reabilitarea Cazinoului. Dar stați! Asta nu e tot! (vorba băiatului de la teleshopping). Unul dintre participanții la licitație a contestat inclusiv decizia Curții de Apel București de reevaluare a ofertelor. Cu alte cuvinte, în acest caz, sunt atât de multe contestații încât proiectul este împotmolit de-a binelea, iar destinul Cazinoului pare să fie pecetluit.

Dacă autoritățile nu vor lua măsuri urgente, credem că este doar o chestiune de timp până când vom vedea Cazinoul doar în poze și le vom povesti nepoților că orașul Constanța a avut una dintre cele mai frumoase construcții din țară. Șansa acestui Cazino ar putea veni de la extratereștri, singurii care ar mai putea salva edificiul.

CLĂDIRE ÎN STIL ART NOUVEAU

Clădirea-simbol a Constanţei nu a arătat mereu ca o ruină. Construit între 1908 și 1912, în stil Art Nouveau, după planurile arhitectului Daniel Renard, edificiul, devenit o emblemă veritabilă a României, a fost aspru criticat în primii ani de la inaugurare, presa vremurilor respective caracterizându-l drept „o matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane” (conform wikipedia.org). Totuși, de-a lungul timpului, monumentul a atras o mulțime de turiști, devenind unul dintre locurile preferate ale oamenilor înstăriți și împătimiți ai jocurilor de noroc și, totodată, simbolul arhitectural al Constanței. Cazinoul a fost restaurat complet de două ori: în 1934, de însuși proiectantul Daniel Renard, și în 1986, de un colectiv de artiști format din Sorin Dumitru, Gheorge Fircă, Ioan Mițurcă, Nae Mira și Nicolae Moldoveanu.

ÎNCERCĂRI RATATE

Amintim că povestea restaurării Cazinoului trenează de zece ani. După o lungă perioadă în care monumentul s-a degradat văzând cu ochii, Primăria Constanța a încercat să reabiliteze clădirea în 2006. Însă Guvernul Alianței PNL - PD a blocat orice demers la momentul respectiv. În 2007, Cazinoul a fost concesionat, pentru 49 de ani, grupului „Queen” din Israel. După numeroase tergiversări, autoritățile locale au preluat înapoi clădirea mai deteriorată decât era. În 2014, edificiul a fost transferat în administrarea Companiei Naționale de Investiții, ca o ultimă soluție de salvare. Numai că proiectul s-a lovit din nou de piedici. Anul trecut, cu numai câteva luni înainte de licitația de atribuire a contractului pentru executarea lucrărilor, cele cinci firme care s-au înscris în cursă au fost descalificate de CNI, pentru că niciuna nu întrunea condițiile necesare. De parcă lucrurile nu erau suficient de complicate, două dintre societățile care s-au înscris la licitație au atacat în instanță decizia prin care au fost descalificate, blocând demersurile pentru reluarea procedurii. Instanța a respins definitiv contestația celor două firme, așa că licitația a fost reluată în iunie, iar în noiembrie a fost lansată licitația electronică. Valoarea totală a proiectului de restaurare este estimată la 31,5 milioane de lei (6 milioane de euro), fără TVA.12
Pagina a fost generata in 0.2459 secunde