Clasa politică a reacţionat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Clasa politică a reacţionat

Politică 22 Iulie 2006 / 00:00 903 accesări

Preşedintele Băsescu – principalul vinovat pentru „eşecul” Haysam

Pe buzele tuturor liderilor de partide din Coaliţie sau din Opoziţie a existat un singur vinovat pentru scandalul demisiei şefilor serviciilor secrete: Băsescu. De unde vor fi recrutate noile conduceri ale serviciilor secrete? Aceasta este întrebarea căreia clasa politică trebuie să îi găsească un răspuns. În primele 24 de ore de la decapitarea SRI şi SIE, aproape toate partidele s-au arătat, din start, împotriva ideii de a numi oameni din cadrul serviciilor. Aceleaşi partide i-au cerut lui Băsescu să îşi asume răspunderea pentru eşecul înregistrat prin "scăparea" lui Hayssam.

Guşă: "Băsescu va numi la conducerea serviciilor secrete trei boci"

Preşedintele PIN, deputatul Cozmin Guşă a declarat, ieri, că gestul şefilor SIE, SRI şi DGIPI de a demisiona "nu este decît un sacrificiu pentru imaginea lui Băsescu" şi a apreciat că şeful statului va numi ca înlocuitori ai acestora "trei boci": "În primul rînd, este clară responsabilitatea unor oameni din serviciile secrete pentru dispariţia lui Omar Hayssam, aflat în atenţie maximă de cel puţin 20 de ani la nivelul acestor servicii". El a menţionat că responsabilitatea, în acest caz, nu aparţine celor trei demisionari, vina fiind a unor şefi de divizii. În opinia acestuia, "gestul celor trei nu este decît un sacrificiu pentru imaginea lui Băsescu": "Spun acest lucru pentru că responsabilitatea publică pentru cazul Hayssam îi revine lui Traian Băsescu, care a fost şeful celulei de criză în scandalul răpirii, unde Omar a fost personaj principal".

„Viziunea” lui Vadim - Săftoiu, cea mai sigură variantă pentru conducerea SIE

"Claudiu Săftoiu ar putea fi cea mai sigură variantă pentru a asigura conducerea SIE în perioada următoare", a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, apreciind că actuala conducere a statului doreşte "distrugerea serviciilor secrete". Liderul PRM a criticat modul în care au fost demişi cei trei şefi de la conducerea SRI, SIE şi DGIPI. El a arătat că "niciodată în Europa nu s-a mai întîmplat aşa ceva - într-un minut să fie daţi afară şefii serviciilor secrete": "Ei nu sînt membrii unei trupe de dans subacvatic, artistic - în acelaşi timp ridică picioarele, stau în cap, fac şpagatul pe fundul bazinului. Ăsta este un ordin al acestui Băsescu".

Săftoiu, Stănişoară sau Frunzăverde, posibili şefi ai SRI sau SIE

PD îi ia în calcul pe Claudiu Săftoiu, Mihai Stănişoară sau Sorin Frunzăverde pentru nominalizarea la şefia SIE sau SRI. Surse din PD susţin că "Băsescu nu i-ar fi demis pe Gheorghe Fulga, Radu Timofte şi Virgil Ardelean dacă nu s-ar fi asigurat în prealabil că are înlocuitorii potriviţi pentru cei trei directori ai SIE, SRI şi DGIPI". Consilierul prezidenţial Claudiu Săftoiu a fost coordonatorul grupului operativ de la nivelul CSAT care a elaborat pachetul legilor securităţii naţionale, el conducînd şi Departamentul de politică internă al Preşedinţiei. Secretarul executiv al PD Mihai Stănişoară este preşedintele Comisiei pentru apărare, securitate naţională şi ordine publică a Camerei Deputaţilor. Vicepreşedintele PD Sorin Funzăverde este fost ministru al Apărării, fost membru în Comisia SIE, iar în prezent deţine funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Conform articolului 65 din Constituţie, Camerele Parlamentului se reunesc în şedinţă comună pentru numirea, la propunerea preşedintelui României, a directorilor serviciilor de informaţii şi exercitarea controlului asupra activităţii acestor servicii. Sursele din PD au susţinut că viitorul şef al SRI ar putea ajunge la mîna Parlamentului şi a coaliţiilor politice conjuncturale din Legislativ, astfel că democraţilor le-ar conveni ca această persoană să fie un liberal.

Dan Voiculescu: "Eşecul SRI, SIE şi DGIPI ar trebui asumat de Băsescu"

Reacţia conservatorilor nu s-a lăsat mult aşteptată. Preşedintele PC, Dan Voiculescu a declarat că demisia şefilor SRI, SIE şi DGIPI este "unul dintre cele mai mari eşecuri ale mandatului lui Traian Băsescu" şi că şeful statului ar trebui să îşi asume acest eşec. El a amintit de succesul unor misiuni desfăşurate de serviciile secrete, de tipul celei privind recuperarea ziariştilor răpiţi în Irak, pentru care preşedintele le-a lăudat la vremea respectivă: "Succesul de atunci a fost şi succesul lui Traian Băsescu. Eşecul de astăzi trebuie asumat ca şi eşecul preşedintelui". În opinia sa, indiferent care este motivul real al acestor demisii, ele trebuie să permită "reformarea profundă, democratizarea şi depolitizarea" acestor instituţii.

PNL: Băsescu a folosit "pretextul" dispariţiei lui Hayssam

Secretarul Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, liberalul George Scutaru crede că Băsescu a folosit "pretextul" dispariţiei lui Hayssam pentru a scăpa de şefii SRI, SIE şi DGIPI, apreciind că este nevoie numirea "într-un termen scurt" a înlocuitorilor acestora. El a amintit faptul că PNL i-a solicitat, în dese rînduri, înlocuirea acestora din funcţii. Potrivit acestuia, şeful statului trebuie să vină cît mai rapid, în faţa Parlamentului, cu propunerile de înlocuire: "Parlamentul este în vacanţă şi, timp de o lună şi jumătate, SRI şi SIE vor beneficia de conducere interimară. Însă, în septembrie, Băsescu trebuie să vină cu propunerile în faţa Parlamentului". În schimb, preşedintele PNL Bucureşti, Ludovic Orban a declarat că Radu Timofte şi Gheorghe Fulga au fost "toleraţi" în funcţii de preşedintele Băsescu, apreciind că era "normal" ca aceştia să fie demişi încă de la începutul guvernării Alianţei PNL-PD: "Demisia celor doi este un act salutar. În mod normal, trebuia să fie demişi din prima zi a guvernării Alianţei PNL-PD, aşa cum am solicitat eu". Orban a fost "unul dintre cei mai înverşunaţi" contestatari ai celor doi: "Vreme de un an şi jumătate aceşti doi domni au fost toleraţi de Băsescu, iar instituţiile pe care le-au condus au continuat să acţioneze ca o maşinărie supusă politic". În opinia sa, locul celor doi demisionari ar trebui luat de tineri oneşti, "care nu au avut de-a face cu trecutul".

Boc: Politicul n-ar trebui implicat în numirea şefilor serviciilor secrete

Preşedintele PD, Emil Boc a evitat să numească persoane din rîndul democraţilor care i-ar putea înlocui pe şefii serviciilor secrete. Boc susţine că aceasta e atribuţia preşedintelui României şi a Parlamentului. Mai mult, liderul democrat crede că noile conduceri ar trebui să aibă cît mai puţine tangenţe cu politicul: "Prin natura atribuţiilor şefii serviciilor secrete ar trebui să fie mai aproape de profesionalizare şi mai departe de factorul politic". Referindu-se la demisiile şefilor SRI, SIE şi DGIPI, liderul democrat a apreciat că sînt acte unilaterale de voinţă ce trebuie respectate şi acceptate ca atare, dar, în acelaşi timp, ele sînt consecinţa unei asumări a responsabilităţii faţă de un eşec. În opinia lui Boc, trebuie oprită influenţa politicului la uşa securităţii naţionale şi a interesului naţional şi trebuie ca partidele politice să-i lase pe cei care trebuie să propună să facă cea mai bună analiză.



12