„Cloșca cu puii de aur” încă se află la Constanța. Veniți să o vedeți!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Cloșca cu puii de aur” încă se află la Constanța. Veniți să o vedeți!

Cultură 02 Septembrie 2016 / 12:15 924 accesări

Dacă nu ați văzut încă spectaculoasa expoziție temporară „Aurul și argintul antic al României”, deschisă din 22 iunie la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), mai aveți o șansă în acest weekend. Cea mai mare expoziție itinerantă organizată vreodată în România mai poate fi admirată vineri, sâmbătă și duminică, între orele 09.00 și 20.00.

15 LEI PENTRU O EXPOZIȚIE CU PIESE DE VALOARE INESTIMABILĂ Prețul unui bilet este de doar 15 lei, iar elevii, studenții și pensionarii vor plăti pe un tichet 7 lei. Cei mai privilegiați vor fi elevii din județul Constanța care vor putea vizita gratuit „Aurul și argintul antic al României”. Expoziția reunește peste 1.000 de piese din aur, argint și pietre semiprețioase, din toate epocile istorice, începând din eneolitic până în secolul al VII-lea, și din toate colțurile țării.

Prezența expoziției la Constanța este, poate, o șansă unică în viață de a vedea la un loc piese de valoare excepțională din colecțiile a peste 30 de muzee din țară. Pe lângă bijuterii de o finețe deosebită, publicul poate vedea și celebrele brățări dacice, dar și piese excepționale care fac parte din faimosul Tezaur de la Pietroasa, descoperit în 1837, cunoscut și sub numele popular de „Cloșca cu puii de aur”, datorită fibulelor în formă de pasăre. Obiectele din metale prețioase de o valoare inestimabilă sunt expuse în 48 de vitrine, amplasate în trei săli de la etajul al II-lea al MINAC.

Pentru a ilustra particularitățile regionale și varietatea patrimoniului arheologic al Dobrogei, în cadrul expoziției au fost selectate circumscrise temei „Aurul, argintul și diversitatea universului material” patru categorii de artefacte expuse în vitrine speciale. Este vorba despre podoabe din materiale exotice - scoică (Dentalium și Spondylus) și marmură - datate în mileniul al V-lea î. Hr. (cultura Hamangia), statuete din teracotă de tip Tanagra din perioada elenistică, monede și vase de sticlă din perioada romană. Aceste obiecte valoroase și sugestive din patrimoniul MINAC „oferă o contextualizare mai amplă tezaurelor din metale prețioase augmentându-le astfel semnificațiile”, conform organizatorilor expoziției.

Citește și:

Turiștii, așteptați să admire la mare aurul și argintul antic

Aur și argint antic la... 15 lei!

Liber la... „Aurul şi argintul antic al României”!

Exclusiv! Aur și argint de valoare inestimabilă, la Muzeul din Constanța



12