CNN: China instalează camere de supraveghere în apartamentele oamenilor. Fenomenul "big brother" în timpul şi după pandemie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CNN: China instalează camere de supraveghere în apartamentele oamenilor. Fenomenul "big brother" în timpul şi după pandemie

Externe 28 Aprilie 2020 / 21:30 1738 accesări
China, BIg Brother

China, BIg Brother

Autorităţile chineze instalează camere de supraveghere, unele capabile să detecteze temperatura corpului, cu scopul declarat de a preveni răspândirea epidemiei de coronavirus şi de a evita situaţii similare pe viitor. Efectele supraveghierii vin însă în contradicţie totală cu libertăţile fundamentale şi cu dreptul la viaţa privată. CNN relatează că unii cetăţeni s-au trezit cu camere chiar în apartamentele lor.
CNN prezintă cazul lui Ian Lahiffe, irlandez care locuieşte în Beijing. În faţa apartamentului sau a fost montată o cameră.
"Să ai o camera în faţa uşii este o încălcare incredibilă a vieţii private. Pare că este o mare strângere de date. Nici nu ştiu cât este de legal", a spus Lahiffe.
Potrivit CNN, în China au fost montate circa 20 de milioane de camere de supraveghere CCTV până în 2017, în timp ce un raport al IHS Markit Technology, parte a Informa Tech, a notat că ar fi vorba despre 349 milioane dispozitive.
CNN mai notează că până în 2021, China va avea de şase ori mai multe camere de supraveghere decât Statele Unite ale Americii, ţara asiatică figurând cu 8 din cele mai bine supravegheate oraşe ale lumii, după numărul de camere per mia de locuitori.
China foloseşte un sistem de monitorizare a codului digital de sănătate al oamenilor, pentru a vedea cine ar trebui să fie în carantină, mai scrie sursa citată.
William Zhou, locuitor al oraşului Changzhou, a declarat că la întoarcerea din provincia natală Anhui, în februarie, s-a trezit că are o cameră montată în apartament. Un poliţist şi un angajat al autorităţilor locale au venit la el acasă şi i-au pus camera la intrarea în apartament, orientată către interior.
"Stăteam în living, iar camera mă observa exact", a spus el, care a cerut ca numele să-i fie schimbat de CNN.
Bărbatul a protestat, a contactat biroul primarului, iar doua zile mai târziu a fost căutat. Nu a scăpat de cameră, ci i s-a cerut să coopereze în efortul de a lupta cu pandemia.
"Camera a avut un impact psihologic puternic asupra mea. Am încercat să nu dau telefoane, mi-a fost teamă că sunt ascultat şi înregistrat", a mai declarat el.
Potrivit CNN, care îl citează pe bărbat, şi alţi oameni au fost în aceeaşi postură. Lina Ali, care trăieşte în Guanghzou, s-a confruntat cu o situaţie similară.
"M-a făcut să mă simt prizonieră în propria casă", a afirmat Lina Ali, tot sub nu nume schimbat.
CNN notează că autorităţile chineze nu au răspuns solicitărilor pentru clarificarea acestor discuţii.
Alte ţări au luat şi ele măsuri de supraveghere ale celor carantinaţi. De exemplu, în Hong Kong, suspecţii de coronavirus au primit temporar brăţări de localizare.
Un număr clar al camerelor de supraveghere funcţionale de pe teritoriul Chinei nu există.
Taguri articol


12