CNSAS cere instanţei stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
CNSAS cere instanţei stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu
Justiție 10 Mai 2019 / 09:13 371 accesări 4 comentarii

Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a decis, la şedinţa de joi, transmiterea către instanţa de contencios a unei acţiuni pentru a fi stabilită calitatea de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu, au precizat surse din CNSAS.

Surse din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) au precizat că în şedinţa de joi, membrii Colegiului au dispus trimiterea către secţia de contencios a Curţii de Apel Bucureşti o acţiune pentru a fi stabilit dacă fostul preşedinte Traian Băsescu a fost sau nu colaborator al Securităţii.

De altfel, într-un comunicat transmis presei joi, CNSAS arată aceste informaţii, fără a fi precizat însă numele persoanei în cauză: „Colegiul a aprobat Nota de Constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii, pentru următoarea categorie de persoane: - art. 3 lit. b, art. 5 alin.1 (deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European) - 1 persoană”.

Fostul preşedinte Traian Băsescu este cap de listă din partea PMP, formaţiunea a cărei preşedinte de onoare este, la alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai 2019. Tot în comunicatul de joi, CNSAS arată că au fost eliberate adeverinţe pentru 19 persoane, candidaţi la europarlamentare, din care să rezulte că nu au fost colaboratori ai Securităţii. Băsescu nu este pe listă.

CNSAS l-a mai verificat pe Băsescu în 2002, 2004, 2006, 2009 şi 2013, concluziile fiind acelea că lui nu i se poate atribui calitatea de colaborator al Securităţii.

Loading...

4 comentarii

Viorel 06:45:23 / 11 Mai 2019
Colaboratorii

Cine crede ca in anii 70/80 nu a colaborat cu securitatea un comandant de vapor inseamna ca este naiv. Cu securitatea au colaborat chiar simpli marinari. Problema este ce colaborare ai avut. Adica sa nu fi fost unul care sa fii de interes,de placere sau obligat un "turnator" in cel mai penibil inteles

A fi sau a nu fi 08:01:25 / 11 Mai 2019
Secu

Daca se constata de Curtea de Apel ca domnul Basescu a fost colaborator, ce se va intampla cu cei de la CNSAS, care in atatia ani au tot dat adeverinte de necolaborator al securitatii? Dar cu domnul Basescu care a dat declaratii mincinoase? Oare probele sunt concludente si se va face dreptate? Sunt foarte multe intrebari si putine raspunsuri. Vreau sa cred in justitie si sper ca cei in cauza sa fie obiectivi, chiar daca va fi foarte greu pentru ca o institutie precum CNSAS are acum o pata rusinoasa in fata acestui neam napastuit.

nae 22:04:30 / 12 Mai 2019
daca

alegerile in Romania erau corecte,...de aceasta lichea nimeni nu stia.. asa ca lasati-o cu domnul presedinte..

pt a fi sau a nu fi 22:36:34 / 12 Mai 2019
stai linistit

se stie ca sub presiune se poate obtine orice declaratie ,adeverinta. Daca se dovedeste ca 'domnul presedinte' ESTE,...iar in adeverintele anterioare NU ESTE,...atunci e de 5 ori vinovat deoarece a folosit parghiile puterii pt a influenta decizia,...cei ce au zis ok la ticalosiile acestu ipersonaj sinistru nu pot fi condamnati deoarece nu aveau de ales,...presiunile erau enorme... Acum intelegi de ce nu tb sa avem ticalosi in functii inalte... Nu creati falsa impresie ca cei ce au dat adeverintele sunt responsabili,...ce interes ar fi avut in afara de a ramane in viata si de a avea un serviciu... Nu cred ca Basescu se ruga de ei,....nu e stilul lui

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2954 secunde