Cod portocaliu de ninsori abundente și viscol puternic la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cod portocaliu de ninsori abundente și viscol puternic la Constanța

Vremea 05 Ianuarie 2017 / 10:17 4298 accesări

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis joi dimineață o avertizare tipă cod portocaliu și cod galben de viscol puternic și ninsori abundente pentru 11 județe plus Capitala.

Potrivit specialiștilor ANM, în intervalul 05 ianuarie, ora 22 – 06 ianuarie, ora 20, este valabil un cod galben de vreme rea pentru județele din sudul și sud-estul țării. În această perioadă aria ninsorilor se va extinde treptat dinspre Lunca Dunării și va cuprinde sudul, centrul și estul țării. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor de Curbură, local ninsorile vor fi însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă consistent.

Va fi viscol în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei şi în jumătatea sudică a Moldovei unde vântul va avea intensificări cu viteze de 50…70 km/h. În Carpaţii de Curbură şi zona înaltă din Carpații Meridionali rafalele vor depăşi 80…90 km/h, iar zăpada va fi spulberată și troienită. La începutul intervalului pe litoral vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei.

În a doua parte a nopții de joi spre vineri (05/06 ianuarie) și în cursul zilei de vineri (06 ianuarie), va fi valabilă o avertizare tip cod portocaliu în Municipiul Bucureşti şi în județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea ,unde,temporar viscolul va fi puternic, rafalele vântului vor atinge 70...85 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 m şi local troienind zăpada.

După retragerea codului portocaliu vremea nu se îmbunează, ba din contră, meteorologii anunță un nou cod galben de viscol și ninsori abuntente pentru12 județe din estul și sudul țării, inclusiv Constanța, de vineri seara până sâmbătă dimineața. Potrivit ANM, în intervalul 6 ianuarie, ora 20:00 — 7 ianuarie, ora 10:00, în Dobrogea, Bărăgan și în cea mai mare parte a Moldovei va ninge moderat cantitativ, vântul va continua să prezinte intensificări cu viteze de 50 — 55 km/h și pe arii restrânse 70 km/h, temporar viscolind și spulberând zăpada.

IATĂ CE RECOMANDĂ POLIȚIA RUTIERĂ DACĂ SUNTEȚI NEVOIȚI SĂ PLECAȚI LA DRUM

Având în vedere cele două mesaje de înrăutăţire a vremii transmise astăzi de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabile în intervalele 5 ianuarie 2017, ora 22:00 – 6 ianuarie 2017, ora 20:00, respectiv, 6 ianuarie, ora 20:00 – 7 ianuarie, ora 10:00 (detalii pe site-ul http://www.meteoromania.ro), Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu şi-au echipat corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional etc.).

În timpul călătoriei, cei de la volan trebuie să păstreze în mers o distanţă de siguranţă faţă de vehiculele dinainte şi să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi să utilizeze cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.

De asemenea, date fiind condiţiile meteorologice nefavorabile prognozate (ninsori, ploi, vânt şi viscol) trebuie luată în calcul şi posibilitatea întreruperii circulaţiei pe unele segmente de drumuri. În acest nedorit caz, este bine ca din autovehicule să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apa potabilă şi cel puţin un telefon mobil cu încărcător la priza auto.

„Dacă traficul rutier se va întrerupe din cauza zăpezii, rugăm conducătorii auto să scoată autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină”, transmit polițiștii.12
Pagina a fost generata in 0.8161 secunde