Codul Administrativ, adoptat de Guvern prin OUG

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Codul Administrativ, adoptat de Guvern prin OUG
Politică, Administrație 25 Iunie 2019 / 17:09 1652 accesări 0 comentarii

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, marţi, în şedinţade Guvern, adoptarea, prin ordonanţă de urgenţă, a Codului Administrativ. „Adoptăm astăzi (marţi - n.r.) noul Cod administrativ, un proiect important pentru modernizarea administraţiei publice, rezultat al unei ample consultări cu reprezentanţii structurilor asociative. Prin acest act normativ creem un cadru unitar şi punem într-o formă clară, coerentă, simplificată, reglementări care se regăsesc acum în 17 acte normative. Prin noile prevederi instituim mecanisme care să preîntâmpine blocaje între instituţiile publice, atât la nivel central, cât şi la nivel local”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern, de marţi.

„Pentru mai multă eficienţă şi transparenţă vom stabili o procedură mai clară şi termene reduse pentru numirea în funcţie a unui membru al guvernului în caz de remaniere sau de vacantare a postului. Situaţia din ultimul an a arătat că este nevoie de astfel de modificări pentru a asigura continuitate în toate domeniile de activitate ale guvernului. Pentru Administraţia Locală vom reglementa procedura validării prin hotărârea instanţei a mandatelor consilierilor locali aleşi şi vom revizui situaţiile de dizolvare a Consiliului Local astfel încât să asigurăm stabilitatea autorităţilor locale”, a completat premierul.

„După cum ştiţi am adoptat deja revenirea la alegerea preşedinţilor Consiliilor Judeţene prin vot uninominal la fel ca în cazul primarilor, reglementare care se regăseşte în noul Cod administrativ. Legitimitatea preşedinţilor de Consilii Judeţene va creşte întrucât aceştia vor reprezenta voinţa cetăţenilor şi nu rezultatul unor negocieri politice. De asemenea aducem soluţii şi în cadrul elaborării procedurilor cadru privind licitaţiile publice, dar şi reglementări în domeniul proprietăţii publice şi private a statului sau a unităţilor administrativ teritoriale. Venim şi cu măsuri privind profesionalizarea corpului funcţionarilor publici, care se vor aplica gradual. Toate aceste modificări sunt menite să modernizeze administraţia publică, să o facă mai flexibilă şi să răspundă prompt şi eficient aşteptărilor cetăţenilor”, a conchis Dăncilă.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1845 secunde