Codul lui Vlădescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Numărul 1 în “box-office-ul” românesc

Codul lui Vlădescu

Eveniment 01 Iunie 2006 / 00:00 1057 accesări

Biruri mai mari pentru şoferi, impozite sporite pentru locuinţele de lux şi taxe sensibil majorate pentru cei care şi-au pus pe picioare o microîntreprindere. Guvernul a aprobat, ieri, proiectul de lege pentru modificarea Codului Fiscal, act normativ care generalizează cota unică de impozitare de 16%, extinde baza de impunere şi menţine nivelul TVA la 19%. Actul normativ majorează nivelul accizelor, introduce noi produse în categoria celor pentru care se plătesc accize, modifică termenele de plată şi indexare a impozitelor şi taxelor locale, extinde baza de impozitare pe profit şi venit. Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului spre dezbatere şi aprobare, astfel încît noile reglementări să intre în vigoare începînd cu 1 ianuarie 2007. În urmă cu doi ani, actualii guvernanţi cereau votul electoratului pentru a ajunge la putere, promiţînd taxe şi impozite mai mici şi “Să trăiţi bine!”. De atunci şi pînă în prezent, taxele şi impozitele au tot crescut, iar micii întreprinzători au fost “sufocaţi” de majorarea impozitelor existente şi de introducerea altora, fiind decapitalizate. Şi asta, de dragul menţinerii unei cote unice de 16% care a “găurit” sacul statului şi în condiţiile în care IMM-urile constituie motorul economiei în ţările UE spre care se îndreaptă şi România...

Impozite mai mari pentru autovehicule şi locuinţe de peste 150 mp

Impozitele pentru autovehicule şi locuinţe cu o suprafaţă de peste 150 de metri pătraţi vor fi majorate de la 1 ianuarie 2007, dată de la care va fi introdusă şi o taxă anuală de pînă la 3.000 de lei pentru firmele cu activitate de alimentaţie publică, potrivit proiectului de lege de modificare a Codului Fiscal, act normativ aprobat, ieri, de Guvern. Impozitele pentru mijloacele de transport vor fi majorate, în funcţie de capacitatea cilindrică, prin înmulţirea impozitului aferent fiecarei grupe de 200 cmc cu o valoare cuprinsă între 7 şi 120 lei, iar pentru nave de sport şi agrement suma plătită va creşte pînă la 5.000 de lei pe an, faţă de 1.800 de lei în prezent. În cazul locuinţelor, impozitul creşte cu cîte 10% pentru fiecare 100 mp peste suprafaţa de 150 mp. Potrivit noului Cod Fiscal, consiliile locale pot acorda scutire de impozit pe clădiri şi pe teren pentru clădirile construite aferente investiţiei de peste un milion de euro pe o perioadă de pînă la cinci ani.

Totodată, consiliile locale pot aplica o cota redusă de 0,25% la calculul impozitului pe clădiri în cazul investiţiilor executate şi puse în funcţiune pe o perioadă de pînă la trei ani inclusiv. În cazul deţinerilor de clădiri, terenuri şi mijloace de transport în sistem de leasing financiar, locatarii/beneficiarii vor plăti impozitele aferente acestor bunuri pe durata contractului. În prezent, cel care plăteşte impozitul este societatea de leasing, ca proprietar al respectivelor bunuri. Actul normativ mai stabileşte că încasarea impozitelor şi taxelor locale se va face la două termene, în rate egale, la 31 martie şi 30 septembrie, în loc de patru termene, cum este în prezent. De asemenea, consiliile locale pot decide instituirea taxelor speciale şi creşterea impozitelor şi taxelor locale cu pînă la 20%, în loc de majorarea nelimitată a acestora. Indexarea impozitelor şi taxelor locale poate fi operată o dată la trei ani, cînd rata inflaţiei depăşeşte cumulat 10%, în loc de anual, cum prevede legea actuală. Proiectul de lege de modificare a Codului Fiscal va fi trimis Parlamentului spre dezbatere şi aprobare, astfel încît noile reglementări să intre în vigoare începînd cu 1 ianuarie 2007.

Accize majorate pentru benzină, electricitate şi gaze

Accizele pentru benzină, păcură, electricitate şi gaze naturale utilizate drept carburant vor fi majorate la 1 ianuarie 2007, odată cu introducerea unei taxe similare pentru gazul natural utilizat drept combustibil pentru încălzire, conform proiectului de modificare a Codului Fiscal. În prima zi a anului viitor, acciza pentru benzina cu plumb va creşte de la 395,01 euro/1.000 litri la 421,19 euro/1.000 litri, iar acciza pentru păcură va fi majorată de la 9,50 euro/1.000 kg la 13,00 euro/1.000 kg. Pentru gazul natural utilizat drept carburant se va aplica o acciză majorată de la 2 euro/gigajoule la 2,60 euro/gigajoule, iar pentru energia electrică utilizată în scop comercial va fi plătită o acciză majorată de la 0,19 euro/Mwh la 0,26 euro/Mwh.

Pentru electricitatea utilizată în scop necomercial, acciza va creşte de la 0,39 euro/Mwh la 0,52 euro/Mwh. Începînd cu 2007, gazul natural utilizat drept combustibil pentru încălzire în scop comercial şi necomercial va fi accizat cu 0,17 euro/gigajoule. Din cauza obligativităţii introducerii accizei la gazul natural utilizat în acest scop, a fost eliminat impozitul datorat bugetului de stat pentru gazul natural provenit din producţia internă, în cuantum de 7,4 euro/1.000 metri cubi, precizează Guvernul. Noul Cod Fiscal instituie o acciză redusă, de 475 euro/hl alcool pur, faţă de 750 euro/hl alcool pur cît este acciza standard, în cazul alcoolului etilic produs în micile distilerii cu o producţie anuală de cel mult 10 hectolitri alcool pur. Motoarele pentru ambarcaţiuni vor fi incluse în sfera de aplicare a accizelor, iar pentru armele de vînătoare va fi instituit acelaşi regim de accizare atît pentru firme, cît şi pentru persoanele fizice.



12